Oglasi

UN: Aktivisti zlostavljani u Iranu

Specijalni izvjestilac za ljudska prava tvrdi da iranske vlasti zatvaraju, tuku i izgladnjuju aktiviste.
Aktivisti tvrde da u pritvoru provode mjesece bez optužnica i pravne pomoćiAFP/ Getty - Ilustracija

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava u Iranu su podvrgnuti zlostavljanju, izjavio je specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Ahmed Shaheed.

U posebnom izvještaju koji je predstavio Generalnoj skupštini UN-a, Shaheed, bivši ministar vanjskih poslova Maldiva, rekao je da mu iranske vlasti nisu dopustile da posjeti zemlju, ali da je procjenu stanja napravio na temelju razgovora s 99 osoba od kojih su 75 posto bili sami sudionici događanja, a ostalo pouzdani svjedoci.

"Aktivisti za ljudska prava kažu da su (nakon privođenja) bili u izolaciji od nekoliko sedmica do 36 mjeseci bez optužnice ili pravne pomoći", navodi se u izvještaju koji prenosi Hina.

Zlostavljanje i prijetnje

Tokom boravka u pritvoru bili su izvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju, uskraćivana im je voda i hrana, a istražitelji su prijetili da će uhapsiti, silovati ili ubiti članove njihovih porodica, saopćio je Shaheed.

U izvještaju je navedena i tvrdnja da su iranske vlasti nedavno spriječile neke internetske portale u zemlji da objave podatke o privrednim posljedicama sankcija koje je međunarodna zajednica nametnula Iranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Zapadne zemlje tvrde da Iran razvija nuklearno oružje, dok zvanični Teheran tvrdi da njegov nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Iranska misija pri UN-u još nije reagirala na izvještaj o ljudskim pravima.

Izvor: Agencije