UN: Assangeovo zadržavanje ‘proizvoljno’

Assange se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u (AP)

Iz švedskog Ministarstva vanjskih poslova, ali i njihovog tužilaštva kažu da je UN-ov panel zaključio da je zadržavanje Juliana Assangea u ambasadi “proizvoljno”, ali dodaju da to neće utjecati na njihovu istragu koja tereti Assangea za silovanje.

Osnivač Wikileaksa od juna 2012. godine živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, u kojoj je dobio politički azil.

Vlada Velike Britanije navodi da odluku panela UN-a neće smatrati pravno obavezujućom.

“Njihova odluka nije pravno obavezujuća, tako da su pravno gledajući, slobodni da je ignoriraju i da djeluju protiv nje. Ali mislim da bi Švedskoj to bilo nemoguće uraditi – uzimajući u obzir da je UN-ov panel tumačio švedsko pravo i zaključio da je Assange na neki način ‘zadržan’. A ako je on ‘zadržan’ već tri i po godine – to je višestruko više nego maksimalna kazna koja mu prijeti, ako bude osuđen u Švedskoj”, izjavio je Per Samuelsson, Assangeov advokat.

Negiranje optužbi

Podsjećamo, Wikileaks je internetska stranica koja je, između ostalog, objavila povjerljive podatke o zločinima američke vojske u Iraku.

Švedska zahtijeva Assangeovu ekstradiciju jer se tereti za silovanje, što on negira.

Dvije žene optužile su Assangea za silovanje u Stockholmu 2010. godine. Protiv njega nije podignuta optužnica jer dosad nije ispitan.

“Objavi li UN sutra da sam izgubio slučaj protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske, napustit ću ambasadu u podne i predati se britanskoj policiji jer onda više nema izgleda za daljnje žalbe”, napisao je u postu Assange.

Očekuje povrat pasoša

Naglasio je da očekuje da mu se vrati pasoš i zaustave svi daljnji pokušaji hapšenja ako dobije spor.

Assange se boji da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Radna grupa UN-a za pitanja samovoljnih pritvora trenutno razmatra zahtjev za Assangeovim oslobađanjem, koji u podnesku tvrdi da njegovo vrijeme u ambasadi predstavlja samovoljno pritvaranje. 

Izvor: Al Jazeera i agencije