UN brinu brojne smrtne kazne u Egiptu

Sudski procesi u Egiptu predstavljaju grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, među kojima i pravo na život (Anadolija)

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za izvansudske procese, samovoljna i masovna pogubljenja Christof Heyns izrazio je duboku zabrinutost zbog masovnih sudskih procesa i izricanja smrtnih kazni u Egiptu.

On je za Anadoliju istakao da je broj takvih slučajeva u konstantnom porastu i dodao da je nemoguće da sud u tako kratkom vremenu donese toliko velik broj presuda.

“Posebno me zabrinjava činjenica da je među osuđenicima na smrt i bivši predsjednik Egipta i da bi to moglo potaknuti novi val nasilja u Egiptu”, kazao je Heyns.

Tvrdi da se sudski procesi u Egiptu ne provode u skladu sa zakonima i da predstavljaju grubo kršenje osnovnih ljudskih prava, među kojima i pravo na život.

Više od 100 osoba osuđeno na smrt

Egipatski sud je prošlog tjedna izrekao presude u slučajevima “masovnog bijega iz zatvora 2011. godine” i “špijunaža”, u kojima je na smrt osuđeno više od 100 osoba, među kojima i svrgnuti predsjednik Egipta Muhamed Mursi.

Duhovnik Muslimanske braće Mohamed Badie je, također, osuđen na smrt u ovom slučaju.

U slučaju bijega iz zatvora, sud je donio odluku o smrtnoj kazni u svibnju i predočio slučaj na razmatranje vrhovnom muftiji Egipta, što je zakonska odredba u slučaju izricanja smrtnih kazni.

Mursiju je izrečena i doživotna zatvorska kazna u slučaju “špijunaža”, u kojem je osuđen da je tajno surađivao s Hamasom, Hezbolahom i Revolucionarnom gardom Irana.

Ove presude su izazvale oštre reakcije iz brojnih zemalja i međunarodnih organizacija.

Masovna suđenja, smrtne kazne i zatvor

U travnju je sud osudio Mursija i drugih 12 osoba na 20 godina zatvora zbog naredbi uhićenja i mučenja prosvjednika tijekom sukoba ispred predsjedničke palače u prosincu 2012. godine.

Egipatske vlasti zabranile su rad Mursijevoj Muslimanskoj braći otkako je svrgnut s mjesta predsjednika.

Stotine pristaša pokreta su osuđene na smrt, a tisuće su završile u zatvoru nakon brzih i masovnih suđenja, koje su kritizirale grupe za zaštitu ljudskih prava

Izvor: Agencije