UN će tražiti krivce za hemijske napade

Američki državni sekretar John Kerry dobio podršku na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se od šefa svjetske organizacije i šefa Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), traži da identifikuju odgovorne za napade hemijskim oružjem u Siriji.

Dok Rusija i Sjedinjene Američke Države nisu mogle postići dogovor o okončavanju rata u Siriji, koji je ušao u petu godinu, postigli su dogovor o eliminisanju hemijskog oružja.

Ovim je omogućeno da počinitelji napada hemijskim oružjem budu privedeni pred lice pravde.

Sirijski ambasador pri UN-u, Bashar Jaafari, rekao je da Sirija poštuje Konvenciju o hemijskom oružju, kao i rezoluciju 2118 iz 2013. godine.

”Od samog početka do danas Sirija je uvijek sarađivala i suočavala se sa ovim pitanjem pozitivno, transparentno i efikasno, uprkos velikim izazovima u krajnje teškoj i složenoj sigurnosnoj situaciji, kao i provokacijama kojima smo izloženi. Ovo je rezultat stavova određenih neprijateljskih regionalnih i međunarodnih strana”, kazao je Jaafari.

Samantha Power, američka ambasadorica pri UN-u je kazala da do sada nije postojao mehanizam za utvrđivanje odgovornosti.

“Čak i u trenucima kada je bilo očigledno ko je odgovoran, istražioci nisu imali nadležnost, što dodatno komplikuje ovu situaciju u smislu nekažnjivosti zločina u Siriji. Upiranje prstom je važno”, zaključila je Power.

Dogovor Kerryja i Lavrova

Glasanje je zakazano nakon što je američki državni sekretar John Kerry, dobio podršku Rusije za ovu mjeru, na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, koji je održan u srijedu, prenosi AFP.

Ostalih 13 članica Vijeća sigurnosti imale su rok do jučer ujutru da ulože primjedbe na tekst rezolucije, ali to niko nije učinio.

Rezolucija, čiji je predlagač SAD, predviđa formiranje tima stručnjaka koji će identificirati odgovorne za napade hemijskim oružjem, čime se otvara put za moguće sankcije.

Generalni sekretar UN Ban Ki-moon, imat će zadatak da u roku od 20 dana poveže tim sa OPCW-om sa sjedištem u Hagu.

Panel će svoja prva saznanja predstaviti Vijeću 90 dana od početka rada.

Izvor: Al Jazeera i agencije