UN: Čurkin optužio SAD oko Kosova

Čurkin podržao srbijanski prijedlog da Vijeće sigurnosti preuzme jurisdikciju nad istragom o trgovini organima (EPA)

Situacija na sjeveru Kosova i dalje je napeta i potencijalno nestabilna, a to je posljedica akcija koje su poduzimali kosovska vlada u Prištini, kosovski Srbi te vlada u Beogradu, navodi se u izvješću glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona o stanju na Kosovu o kojem je u srijedu navečer raspravljalo Vijeće sigurnosti UN-a.

Vijeće je također razmazralo rad  misije UN-a na Kosovu (UNMIK), što je redovna polugodišnja aktivnost svjetske organizacije.

U Banovom izvješću pohvaljuje se politički dijalog između Prištine i Beograda koji je potaknula Europska unija (EU).

Usporavanje ključnih procesa

Glavni tajnik UN-a izrazio je zabrinutost zbog usporavanja dva procesa koja su ključna za pomirenje – dobrovoljnog povratka raseljenih i sudbine nestalih osoba, smatrajući da je jedan od ključnih razloga zbog kojih se ti problemi sporo rješavaju nedostatak političke volje.

U dijelu izvješća koje govori o aktivnostima EULEX-a, misije EU na Kosovu, kaže se da se nastavlja sudski proces nakon optužbi o trgovini ljudskim organima, koja je povezana s klinikom Medicus u Prištini.

„Vodeći istražitelj Specijalnog istražnog tima, Clint Williamson, dobio je verbalnu potporu kosovskog, srbijanskog i albanskog predsjednika da će sve tri  vlade surađivati tijekom istrage“, stoji u Banovom izvješću, kao i da je Williamson u svim razgovorima naglašavao da je riječ o kompleksnoj istrazi za čije će okončanje trebati mnogo vremena.

U radu sjednice sudjelovali su i ministri vanjskih poslova SrbijeVuk Jeremić, te Kosova Enver Hoxhaj.

Žustra rasprava

Jeremić je zatražio da Vijeće sigurnosti preuzme jurisdikciju nad Specijalnim istražnim timom kojeg vodi Williamson, navodeći kao razlog da UN ionako vodi sve sudske procese s područja bivše Jugoslavije.

Hoxhaj je, pak, pozvao EU da ne da Srbiji status kandidata u ožujku zato što se Srbija, po njegovim riječima, miješa u unutarnje stvari Kosova.

Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je izazvao dosta reakcija izjavom kako je moguće da je Williamson pristrasan prema Albancima.

Ovo je kategorično negirala američka predstavnica Rosemary di Carlo, optužujući Čurkina da politizira cijelu stvar, a Williamsonu su bezrezervnu potporu dali Britanci, Njemci, Francuzi …

Čurkin je nakon toga podržao srbijanski prijedlog da Vijeće sigurnosti preuzme jurisdikciju nad istragom.

No, Amerikanci tvrde da za takvo nešto nema potrebe, jer već odavno zemlje u regiji, od Hrvatske, preko BiH, pa do same Srbije, vode procese i suđenja za ratne zločine.

Jeremić je kazao da je Kosovo najnesigurniji dio Europe koji, kako je rekao, „podsjeća na geto“.

Hoxhaj je odgovorio da o Kosovu pričaju ljudi koji ga nikada nisu posjetili.

Izvor: Al Jazeera