UN: Došao je presudan trenutak za Irak

Na izbore je izašlo približno 44,5 posto građana sa pravom glasa, značajno manje nego na prethodnim izborima (Reuters)

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Irak Jan Kubiš je pozvao iračke političke lidere da u presudnom postizbornom trenutku brzo formiraju novu inkluzivnu vladu, koja će raditi iznad sektaških i etničkih podjela.

On je istakao da je od suštinske važnosti da nova iračka vlada “radi kao jedan”, kako bi nastavila prijeko potrebne političke, ekonomske i socijalne reforme, prenosi AP.

Između ostalog, pozvao je i političku elitu u Iraku da izvuče zaključke iz najnižeg odziva na parlamentarnim izborima od kako je Saddam Hussein svrgnut 2003. godine.

I američka ambasadorka pri UN-u Nikki Haley označila je postizborni period “ključnim momentom u iračkoj historiji”, istakavši da će nova vlada donositi važne odluke, “koje će uspostaviti irački kurs u desetljećima koja dolaze”.

Nijedan blok nije osvojio većinu

Izbori u Iraku 12. maja su četvrti od invazije predvođene SAD-om 2003. godine, kada je Saddam Hussein svrgnut i prvi od kako je Irak u decembru proglasio pobjedu nad grupom Islamska država Irak i Levant, koja je bila zauzela znatnu teritoriju u ljeto 2014. godine.

Na izborima, održanim 12. maja, nijedan pojedinačni blok nije osvojio većinu, što je otvorilo mogućnost za višesedmične ili čak višemjesečne pregovore kako bi se postigao dogovor o vladi.

Utjecajni šiitski imam Muqtada al-Sadr, čiji su se sljedbenici borili protiv snaga SAD-a u Iraku poslije napada 2003. godine, osvojio je 54 od ukupno 329 mjesta u Parlamentu.

S druge strane, blok “Pobjeda” aktuelnog premijera Haidera al-Abadija je trećeplasirani, sa 42 mjesta osvojena na izborima, na kojima je izlaznost bila iznenađujuće niska.

Izvor: Agencije