UN evakuira radnike iz dijela Južnog Sudana

Nasilje u Gornjem Nilu došlo je u vrijeme kada Južnom Sudanu prijeti kriza sa hranom (AFP)

Komanda mirovnih snaga Ujedinjenih naroda evakuirala je 220 radnika i članova službi pomoći sa sjeveroistoka Južnog Sudana u srijedu, nakon što su pobunjeničke snage ubile najmanje šest pripadnika međunarodnih snaga, kazao je glasnogovornik UN-a.

Trupe misije UN-a iz Južnog Sudana trebale bi nastaviti sa evakuacijama u četvrtak u Bunju, dijelu države Gornjeg Nila, gdje se nalaze lokalni borci, Mabanske Odbrambene Snage, osumnjičeni za ubistva.

„Mirovne snage su u procesu prikupljanja uposlenika humanitarnih službi, za koje se smatra da su u opasnosti i koji trebaju biti evakuirani čim prije“, kazao je zamjenik glasnogovornika Fahran Haq.

Kriza sa hranom

Nasilje u Gornjem Nilu došlo je u vrijeme kada Južnom Sudanu prijeti, prema procjenama UN-a, najteža kriza sa hranom u posljednje vrijeme, a mirovni pregovori između sukobljenih snaga, koji se vode u Etiopiji, tek trebaju donijeti rezultate.

Najmanje pet južnosudanskih humanitarnih radnika poginulo je u utorak, a za njihovu se smrt krive lokalne milicije, koje se smatraju odgovornim za ubistvo još jednog humanitarnog radnika dan ranije.

Čini se da Mabanske Odbrambene Snage za mete imaju civile koji potiču iz etničke grupe Nuer, a vjeruje se da se to radi iz osvete zbog poraza koje su pretrpjeli od prebjeglih vojnika te grupe.

Izvor: Agencije