UN: Hitno ograničiti globalno zagrijavanje

Multilateralni sporazum borbe protiv globalnog zagrijavanja trebao bi biti zaključen krajem 2015. godine (AP)

Dvotjedni pregovori o klimi počeli su u Limi, a na njima se očekuje odlučujući napredak prema multilateralnom sporazumu borbe protiv globalnog zagrijavanja, koji bi trebao biti zaključen krajem 2015. godine u Parizu.

“Uskoro će nestati mogućnost djelovanja na smanjenje emisija plina s učinkom staklenika, kako bi se ograničilo zagrijavanje na dva stupnja Celsijusa”, rekao je Manuel Pulgar, ministar okoliša Perua na otvorenju te 20. Konferencije stranaka članica UN-ove konvencije o klimi.

Gotovo 10.000 ljudi, državnih izaslanstava, nevladinih organizacija, stručnjaka i novinara dolazi u glavni grad Perua.

“Nemojmo propustiti tu priliku”, dodao je peruanski dužnosnik i podsjetio da znanstvenici sve jasnije upozoravaju na opasnosti, dok postoje brojne prednosti akcija protiv zagrijavanja koje nikada nisu bile jasnije.

Svima je jasno da je potrebno hitno djelovati na puno ambicioznijoj razini jer emisije plina s učinkom staklenika neprestano rastu (plus 2,2 posto godišnje), prenosi Hina.

Poziv na hitnu akciju

Međunarodna zajednica postavila je zadatak da ograniči zagrijavanje na dva stupnja u odnosu na predindustrijsko vrijeme, prag iznad kojeg stručnjaci predviđaju nepovratne i dramatične posljedice za brojne regije.

U sadašnjem ritmu planet se kreće prema povišenju temperatura za oko četiri stupnja do kraja stoljeća.

Dužnosnica za klimu u UN-u Chirstiana Figueres je pozvala na hitnu akciju, nakon što je podsjetila da bi 2014. mogla biti najtoplija godina u povijesti.

“Nažalost, temperatura i dalje raste, površina ledenjaka se i dalje smanjuje i globalna razina oceana se povećava”, naglasio je indijski klimatolog Rajendra Pachauri, predsjednik Međuvladine skupine stručnjaka o klimi.

Izvor: Agencije