UN: ISIL drži stotine porodica kao živi štit u Mosulu

Postoji opasnost da borci ISIL-a neće koristiti civile samo kao ljudski štit, već bi ih mogli ubijati, umjesto da ih oslobode (Reuters)

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant oteli su 550 porodica iz sela oko Mosula i drže ih blizu uporišta ISIL-a u tom iračkom gradu, vjerovatno kao ljudski štit, saopćio je u petak UN-ov ured za ljudska prava.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog izvještaja po kojima ISIL koristi civile u Mosulu i oko njega kao živi štit dok iračke vojne snage napreduju. Civile drže blizu svojih ureda ili vojnih uporišta, što može rezultirati ljudskim gubicima”, navodi se u saopćenju visokog komesara UN-a za ljudska prava Zeida Ra'ada al Huseina.

“Postoji opasnost i da borci ISIL-a neće koristiti civile samo kao ljudski štit, već bi ih mogli ubijati, umjesto da ih oslobode.”

Iračke i kurdske snage, uz zračnu i kopnenu podršku koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, nastavljaju s operacijama zauzimanja teritorija oko Mosula, pripremajući ofanzivu na posljednje veliko ISIL-ovo uporište u Iraku.

Prisiljeni otići u grad

Glasnogovornica UN-a Ravina Shamdasani je, pozivajući se na “provjerene informacije” preko ličnih kontakata, kazala kako je približno 200 porodica bilo prisiljeno 17. oktobra otići iz sela Samalije prema Mosulu, a istog dana još 350 porodica napustilo je selo Najafiju i krenulo prema Mosulu.

Ured istražuje i informacije po kojima su pripadnici ISIL-a ubili 40 civila u selu blizu Mosula.

Mosul je drugi najveći grad u Iraku, koji od jula 2014. godine kontrolira ISIL.

Potpomognute koalicionim zračnim intervencijama, iračke snage, koje okupljaju iračku vojsku, policiju, šiitske milicije, sunitske plemenske grupe i kurdske snage Pešmerge, pokrenule su operaciju oslobađanja tog grada.

Tokom prva četiri dana operacija oslobođeno je nekoliko naselja u predgrađima sa južnih i istočnih strana Mosula, ali najveći problem iračkih snaga u operaciji predstavlja više od milion civila u samom gradu.

Izvor: Agencije