UN: ISIL slabi, Al-Kaida i dalje jaka

ISIL
Stručnjaci smatraju da je ISIL sada organiziran kao globalna mreža s manjom kontrolom nad saveznicima (AP)

Međunarodna mreža Al-Kaida i dalje je “iznimno jaka” i na nekim područjima opasnija od skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), zaključili su UN-ovi promatrači u izvješću koje je AFP u srijedu dobio na uvid.

U tom izvješću, upućenom Vijeću sigurnosti, stoji da je Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQPA), koja svoju bazu ima u Jemenu, komunikacijsko središte za čitavu tu skupinu.

Suradnja moguća nova prijetnja

“Skupine povezane s Al-Kaidom i dalje su glavna teroristička prijetnja na nekim područjima poput Somalije i Jemena”, navodi se u dokumentu, kako prenosi Hina.

U izvješću se ocjenjuje i da se vođe ISIL-a u Libiji možda sele u druge zone sukoba u zapadnoj Africi i u Sahelu.

Neke skupine povezane s ISIL-om i s Al-Kaidom, navode izvori iz UN-a, možda surađuju na nekim područjima, što bi mogla biti nova prijetnja.

Prije nekoliko dana agencije su izvijestile kako stručnjaci UN-a smatraju da pripadnici ISIL-a i dalje predstavljaju veliku i rastuću prijetnju diljem svijeta, unatoč njihovom nedavnom porazu u Iraku, Siriji i na Filipinima.

ISIL kao globalna mreža

U tom izvješću dostavljenom Vijeću sigurnosti UN-a, stručnjaci navode da se ISIL više ne fokusira na osvajanje i zadržavanje teritorija, ali i dalje podržava napade, prenio je AP.

Prema mišljenju stručnjaka, ISIL je sada organiziran kao globalna mreža, s umanjenom operativnom kontrolom nad saveznicima, a postoje navodi da pojedini pripadnici grupe surađuju s mrežom Al-Kaida kako bi imali međusobnu podršku za napade.

Zaključak stručnjaka jest da borba protiv boraca ISIL-a ulazi u novu fazu i da će glavni fokus biti na “manje vidljivoj mreži pojedinaca i ćelija, koji djeluju s određenim stupnjem autonomije”.

Izvor: Agencije