UN: Istraga o ubijanju i mučenju Rohinja

Mijanmarska vojska spalila je stotine muslimanskih sela (Reuters)

Ujedinjene nacije su imenovale tročlanu komisiju za provedbu nezavisne istrage o ubijanjima, silovanjima, mučenjima i obespravljivanju koje mijanmarske vlasti i vojska čine nad muslimanskom manjinom Rohinja u pokrajini Rakhine, javlja Anadolija.

Na čelu komisije je zvaničnica Vrhovnog suda Indije Indira Kaising, a članovi su još i aktivistica za zaštitu ljudskih prava iz Šri Lanke Radhika Coomaraswamy i aktivist iz Australije Christopher Sidoti.

Vijeće za ljudska prava UN-a je pozvalo vladu Mijanmara da dozvoli komisiji rad na terenu i pristup informacijama kako bi se došlo do objektivnih rezultata.

Muslimanska manjina

Mijanmar je država Južne Azije gdje većinu od ukupno 56 miliona stanovnika čine budisti, dok muslimani sa 2,5 miliona čine manje od pet posto populacije. Najviše muslimana naseljava pokrajinu Arakan.

Rohinja muslimani u Mjanmaru predstavljaju apatridnu manjinu, bez osnovnih prava. Prema zvaničnim podacima i ranijim izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Ugnjetavanje Rohinja u Mijanmaru, ranije Burmi, traje decenijama, a posljednji veliki val budističkih napada desio se prošle godine kada je u susjedni Bangladeš protjerano 75.000 pripadnika te manjine.

Vlada i vojska Mijanmara nedavno su negirali da vrše torturu nad muslimanskom manjinom.

Izvor: Agencija