UN istražuje zločine Sjeverne Koreje

Stručnjaci misle da je Pjongjang i ranije koristio čvrsto gorivo u raketama kratkog dometa (Reuters)

Ujedinjeni narodi su osnovali stručnu skupinu za Sjevernu Koreju koja treba razmisliti o pravnom mehanizmu za utvrđivanje odgovornosti sjevernokorejskih čelnika za zločine protiv čovječnosti.

U rezoluciji, koja je konsenzusom prihvaćena u Ženevi, Vijeće UN-a za ljudska prava ističe “iskrenu zabrinutost zbog zaključaka” UN-ova istražnog povjerenstva “prema kojima se, iz prikupljenih iskaza svjedoka i informacija, može zaključiti da su u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji zločini protiv čovječnosti počinjeni u okviru politike koju već desetljećima provodi državni vrh”.

Osudivši činjenicu da “počinitelji tih zločina nisu kažnjeni”, u rezoluciji se od UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava traži da “na šest mjeseci imenuje najviše dva neovisna stručnjaka” koji će pomagati UN-ovu posebnom izvjestitelju za Sjevernu Koreju, prenosi Hina.

Oni će “donijeti preporuku o konkretnim mehanizmima odgovornosti koji će omogućiti da se utvrdi istina i da zadovoljština žrtvama eventualnih zločina protiv čovječnosti” u Sjevernoj Koreji “uključujući Međunarodni kazneni sud”.

Nova nuklearna aktivnost

U međuvremenu, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un pohvalio se “povijesnim” napretkom svoje zemlje u nuklearnom i balističkom programu nakon uspješnog ispitivanja raketnog motora na čvrsto gorivo, prenose u četvrtak sjevernokorejska glasila.

Rakete kojima raspolaže Sjeverna Koreja uglavnom pogone tekuća goriva.

Čvrsta pogonska goriva imaju stanovite prednosti, osobito kada je riječ o pokretljivosti rakete, čije se vrijeme paljenja znatno skraćuje.

Vijest je objavljena u trenutku kada je južnokorejska predsjednica Park Geun-hye naredila svojoj vojsci da poveća stupanj pripravnosti zbog brojnih sjevernokorejskih prijetnja nuklearnim i konvencionalnim udarima.

Ispitivanje raketnog motora na čvrsto gorivo osobno je pratio Kim, koji ga je ocijenio velikim uspjehom za sjevernokorejske raketne sustave koji će “u srce naših neprijatelja unijeti veliki užas i strah”, objavila je službena novinska agencija KCNA.

Raste napetost 

Stručnjaci misle da je Sjever i ranije koristio čvrsto gorivo u svojim raketama kratkog dometa, ali ne i u raketama srednjeg i dugog dometa.

“Ovo je povijesni i nezaboravan dan”, rekao je  Kim.

Napetost na Korejskom poluotoku porasla je nakon četvrtog nuklearnog pokusa Sjeverne Koreje početkom siječnja, lansiranja rakete u veljači za koje se smatra da je prikriveno ispitivanje rakete dugog dometa i zajedničkih vojnih vježbi Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje koje još traju.

Izvor: Agencije