UN istražuje zlostavljanje djece u CAR-u

Ujedinjeni narodi istražuju nove optužbe prema kojima su pripadnici misije te svjetske organizacije u Centralnoafričkoj Republici odgovorni za seksualno zlostavljanje više maloljetnica.

Riječ je o navodnom napadu na četiri djevojčice u glavnom gradu Banguiju.

U CAR-u se nalazi 11.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a, čiji je zadatak štititi narod u toj državi zahvaćenoj međuvjerskim nasiljem. Međutim, nove optužbe nagovještavaju da pojedini vojnici svoju misiju nisu ispunili.

Četiri maloljetnice tvrde da su ih mirovnjaci seksualno zlostavljali te je UN pokrenuo istragu.

“Protekle sedmice osoblje UNICEF-a u Banguiju posjetilo je četiri navodne žrtve. UNICEF, također, radi s lokalnim partnerima kako bi pomogli djevojčicama i procijenili njihove psihosocijalne potrebe”, ističe Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

Glasovi se još broje

Ovo je posljednja u nizu optužbi za seksualno zlostavljanje na račun pripadnika misije UN-a u toj zemlji. U decembru je, u jednom nezavisnom izvještaju, UN kritiziran zbog reakcije na optužbe za zlostavljanje djece tokom 2013. i 2014. godine. U njemu se navodi da ta organizacija nije izvršila odgovarajuće provjere vojnika te da mora učiniti više kako bi zaštitila djecu.

“Ne bismo rekli da su takve stvari neizbježne, jer ima mnogo toga što se može učiniti kako bi se ovakvi oblici zlostavljanja spriječili. Vojnici se mogu detaljno provjeravati, optužbe za zlostavljanje mogu se adekvatno istraživati i, najvažnije, oni za koje se utvrdi da su počinili ovakve zločine mogu se, i trebaju, krivično goniti”, ističe Stephen Cockburn iz organizacije Amnesty International.

Hiljade stranih vojnika poslane su u CAR nakon državnog udara 2013. godine.

U aprilu 2014. godine većinski muslimanska grupa Seleka i većinski kršćanska Antibalaka potpisale su mirovni sporazum.

Međutim, podjele između zajednica i dalje su duboke. Glasovi sa predsjedničkih izbora, održanih prošlog mjeseca, još se broje. Ali, dvije trećine kandidata traže poništavanje izbora zbog navodnih nepravilnosti.

Ujedinjeni narodi su poručili da neće biti tolerancije za mirovnjake koji zlostavljaju civile.

Izvor: Al Jazeera i agencije