UN: Izborni proces u Libiji sljedećeg proljeća

Libija je podijeljena na suparničke vlade na istoku i na zapadu (AFP)

Izborni proces u Libiji trebao bi početi u proljeće 2019. godine, nakon održavanja nacionalne konferencije početkom godine, rekao je izaslanik Ujedinjenih naroda za tu politički do kraja podijeljenu zemlju.

Nacionalna konferencija o kojoj se govori od lani i na kojoj će sudjelovati libijski akteri odgađana je više puta, ali su “okolnosti sada povoljnije”, istaknuo je Ghassan Salame na videokonferenciji s Vijećem sigurnosti UN-a.

“Nacionalna konferencija trebala bi biti održana u prvim sedmicama 2019. godine. Izborni proces koji će iz nje proisteći trebao bi početi u proljeće 2019. godine”, dodao je Salame, koji je dao izjavu u Tripoliju.

Izbori bi trebali označiti kraj dugog i haotičnog razdoblja tranzicije u toj naftom bogatoj zemlji, u kojoj je bezvlašće od kako je 2011. godine srušen režim Moammera Gadafija.

Propao plan o izborima u decembru

Četiri glavna sudionika libijskog sukoba, koji su se krajem maja sastali u Parizu, pod pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, dogovorili su se da će 10. decembra organizirati opće izbore.

No, taj je plan propao u seprtembru, jer Sjedinjene Američke Države, Rusija i druge članice Vijeća sigurnosti UN-a nisu htjele potvrditi termin.

Međunarodna konferencija o Libiji treba biti 12. i 13. novembra održana u Palermu, na Siciliji.

Libija je podijeljena na suparničke vlade na istoku i na zapadu i svaka ima svoje vojne snage.

Izvor: Agencije