UN: Izrael gradnjom naselja ugrožava mir

Veći dio međunarodne zajednice se protivi izraelskim naseljima na Zapadnoj obali (EPA)

Palestinci, izraelski aktivisti i Ujedinjeni narodi kritizirali su u petak vladu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koja je dan prije odobrila izgradnju prvog novog jevrejskog naselja na Zapadnoj obali u četvrt stoljeća.

Izraelski kabinet odobrio je u četvrtak izgradnju novog naselja sjeverno od Ramalle. To će biti prvo službeno naselje od 1991.

“Ova nova eskalacija ukazuje na ustrajnost okupacijske vlade da nastavi protiviti se i opstruirati sve napore da se obnovi mirovni proces”, rekao je glasnogovornik Palestinske vlade.

Hanan Ashrawi, članica Izvršnog odbora PLO-a, optužila je izraelsku vladu da joj je više stalo do “umirivanja ilegalnih doseljenika nego ispunjavanja uvjeta za stabilnost i mir.”

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je “razočarenje i zabrinutost” zbog odluke Izraela da sagradi novo naselje na okupiranim područjima.

Guterres “osuđuje sve jednostrane poteze koji, poput ovog, ugrožavaju mir i potkopavaju rješenje s dvije države. Naseljavanje je nezakonito po međunarodnom pravu i zapreka je miru”, kaže se u saopćenju UN-a.

Jednoglasna odluka

Netanyahu je rekao da je odluka jednoglasno izglasana u njegovom kabinetu i tako održao obećanje koje je dao nakon što je naselje Amona, koje su ilegalno izgradili naseljenici, srušeno ranije ove godine po odluci Vrhovnog suda Izraela.

Izrael je odobrio hiljade novih domova, ali je riječ o nadogradnji već postojećih naselja.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u decembru prošle godine rezoluciju u kojoj je pozvalo da se zaustavi gradnja jevrejskih naselja, zbog čega je Izrael prekinuo finansiranje UN-a.

Već dvije decenije međunarodna zajednica podržava dvodržavno rješenje konflikta, koje podrazumijeva uspostavljanje palestinske države na teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali međunarodna zajednica smatra nelegalnim i preprekom za mir.

Izrael smatra da bi status jevrejskih naselja i drugi problemi trebali biti riješeni mirovnim pregovorima.

Izvor: Agencije