UN: Izrael mora povući naseljenike

Oko 250 naselja izgrađeno je od 1967. godine, a u njima se naselilo oko 520.000 ljudi, podaci su UN-a (AFP)

Izraelska naselja na Zapadnoj Obali krše međunarodni zakon i Izrael mora „odmah“ povući  sve naseljenike iz takvih područja, objavili su istražitelji Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

„Izrael mora… prekinuti sve aktivnosti vezane za naselja bez preduvjeta i mora odmah pokrenuti proces povlačenja svih naseljenika“ sa okupiranih teritorija, zaključili su predstavnici UN-a u izvještaju objavljenom u četvrtak.   

Istragu je vodila francuska sutkinja Christine Chanet.

Naselja krše Ženevsku konvenciju iz 1949. koja zabranjuje prebacivanje civilnog stanovništva na okupiranu teritoriju, što se može tumačiti kao ratni zločin koji je jurisdikcija Međunarodnog krivičnog suda, navedeno je.

Palestinci su u decembru optužili Izrael u pismu upućenom UN-u da planira počiniti daljnje „ratne zločine“ proširenjem naselja nakon što je u Generalnoj skupštini izglasano da Palestina dobije status države nečlanice u toj organizaciji.

Izrael nije sarađivao u istrazi koju je pokrenulo Vijeće za ljudska prava prošlog marta kako bi ispitalo utjecaj naselja na to područje, uključujući Istočni Jerusalem.

Izrael je optužio Vijeće za pristrasnost te rekao da je gradnja naselja u skladu sa historijskim i biblijskim vezama sa Zapadnom Obalom.  

Istražitelji UN-a intervjuirali su više od 50 Palestinaca u Jordanu, koji su govorili o oduzetoj zemlji, šteti nanesenoj njihovim domovima, uključujući maslinike, te o nasilju jevrejskih doseljenika, stoji u izvještaju.  

„Misija [UN-a] vjeruje da je motiv iza ovog nasilja i zastrašivanja Palestinaca…da otjeraju lokalnu populaciju sa njihove zemlje kako bi se naselja proširila“, navodi se.

Sud u Hagu

Oko 250 naselja izgrađeno je na Zapadnoj Obali, uključujući Istočni Jerusalem, od 1967. godine, a u njima se naselilo oko 520.000 ljudi, podaci su UN-a.  

Zbog ovih naselja, Palestincima su postali nedostupni izvori vode i poljoprivredna zemljišta, rečeno je u izvještaju.

To je dovelo i do „aneksije koja je sprječava uspostavljanje povezane i održive palestinske države i potkopava prava palestinskog naroda na samoodređenje“, stoji u izvještaju.

Nakon što je Generalna skupština UN-a unaprijedila palestinski status, Izrael je najavio gradnju još 3.000 domova na Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalemu, područjima koje Palestinci žele uključiti u budući državu, zajedno sa Pojasom Gaze.

Istražitelji UN-a za ljudska prava rekli su da Međunarodni krivični sud ima ovlasti nad deportacijama i prebacivanjem populacije na određenu teritoriju.

„Ratifikacija [Rimskog] statuta od strane Palestine može dovesti do odgovornosti za ogromno kršenje zakona o ljudskim pravima i ozbiljnog kršenja međunarodnih humanitarnih zakona i pravde za žrtve“, navodi se u izvještaju, što se odnosi na ugovor kojim je formiran tribunal UN-a u Hagu na kojem se sudi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: Agencije