UN izrazio zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u UAE

Borci za ljudska prava i aktivisti optužili su vlasti UAE-a za medicinsko zanemarivanje zatvorenice (Ilustracija)

U izvještaju UN-a o ljudskim pravima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izražava se zabrinutost zbog mučenja zatvorenika u toj zemlji, nepravde prema stranim radnicima i diskriminacije žena. 

Izvještaj Ureda UN-ovog visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) ukazuje na gušenje slobode izražavanja i utjecaj vlasti i sigurnosnih službi na pravosuđe u UAE. 

Izvještaj na trinaest stranica pripremljen je 5. januara i očekuje se da će biti predstavljen na 29. sesiji Vijeća ljudskih prava, koja će se održati od 15. do 26. januara. 

“Vlasti UAE redovno podvrgavaju one koji krše njegove restrikcije mučenjima, prisilnim nestancima, pritvorom i nepravednim sudskim postupcima”, objavljeno je na Twitter profilu Centra za ljudska prava u Emiratima sa sjedištem u Velikoj Britaniji. 

U ovom izvještaju, tijelo UN-a izražava žaljenje zbog neuspjeha UAE da uspostavi nacionalnu instituciju za ljudska prava prema međunarodnim standardima. 

Također se navodi da je pravosudni sistem kompleksan te se daju primjeri suđenja ljudima koji su jednostavno izrazili svoj stav ili kritiku o vlastima. 

U zatvor zbog kritike vlasti

Osuđuju se i hapšenja i prisilni nestanci, kao i prebacivanje ljudi u tajne zatvore pod pretpostavkom da su “teroristi”. 

Vlasti ove zemlje koristile su mučenje kako bi zatvorenici priznali ono što im se stavlja na teret i uskratili im medicinsku njegu, navodi se. 

Ugledni borac za ljudska prava Ahmed Mansoor pritvoren je u Abu Dhabiju prošle godine i optužen da je koristio društvene medije da “objavi lažne informacije i tračeve” i “promovira sektaštvo i mržnju”. 

Mansoor je zatvoren sam u ćeliji bez pristupa advokatu ili poziva porodici, navode grupe za ljudska prava. 

OHCHR je pozvao na oslobađanje Mansoora kao i aktiviste Osame Najjara, jordanskog novinara Tayseera al-Najjara i akademika Nassera bin Ghaitha.

U slučaju žena, ovo tijelo je izrazilo zabrinutost da je još moguće da muškarac zabrani svojoj supruzi da radi i da ograniči njeno pravo na kretanje. 

Izvor: Al Jazeera