UN: Izvještaj o stotinama ubijenih u Južnom Sudanu

U izvještaju UN-a se ističe da i devet mjeseci nakon tragičnih događaja nijedan počinilac nije priveden pred lice pravde (EPA)

Pobunjenici u Južnom Sudanu ubili su najmanje 353 civila u aprilu prošle godine, uključujući ljude koji su potražili sklonište u džamiji, lokalnoj bolnici i bazi Ujedinjenih naroda, napisali su istražitelji u najnovijem izvještaju o sukobima u toj zemlji.

Ovaj izvještaj je prva detaljna analiza dva incidenta koja su pokazatelji kršenja ljudskih prava i zločina počinjenih tokom građanskog rata u ovoj zemlji.

U izvještaju UN-a se ističe da i devet mjeseci nakon tih događaja nijedan počinilac nije priveden pred lice pravde.

U napadu 15. aprila na sjeverni grad Bentiju borci pobunjeničkog vođe iz Južnog Sudana Rieka Machara ubili su najmanje 287 civila iz susjednog regiona Darfura, koji su se sklonili u džamiju.

Istražitelji su kazali da je istog dana ubijeno 19 civila u bolnici u tom gradu.

Pobunjenici su, također, zauzeli radio-stanicu, odakle su pozivali muškarce da siluju žene iz suparničkog plemena.

Duga lista zločina

“Žrtve su birane isključivo na osnovu etničkog porijekla i nacionalnosti, ili zato što su podržavale jednu ili drugu stranu”, navodi se u izvještaju, prenio je AFP.

Dva dana kasnije, 17. aprila, u istočnom gradu Bor banda teško naoružanih muškaraca ušla je u bazu UN-a, gdje su se sakrile stotine civila.

“Masa je ušla na silu u zaštićenu lokaciju i počela ubiti, pljačkati i odvoditi ljude”, navodi se u izvještaju Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu i dodaje da je u ovom napadu poginulo najmanje 47 ljudi.

Napadi na Bentiju i bazu UN-a u Boru su najveći slučajevi nasilja na dugoj listi zločina počinjenih tokom jednogodišnjeg građanskog rata.

Sukobi u Južnom Sudanu izbili su u decembru 2013. godine, kada je predsjednik Kir optužio svog otpuštenog zamjenika Rieka Machara za pokušaj državnog udara.

Izvor: Agencije