UN: Jedna od najgorih sedmica na Mediteranu

Ujedinjeni narodi nazivaju prethodni tjedan jednim od najpogubnijih na Sredozemnom moru ikad. U tri dana su potonula tri čamca s izbjeglicama koje su bile na putu od Libije prema Italiji.

Bez obzira na opasnosti, mnogi su i dalje spremni riskirati život kako bi došli do Europe.

Samo na jednom brodu koji stiže u Italiju nalazi se više od 300 osoba. Većina bježi od nasilja ili progona, traži sigurno mjesto na kojem može nastaviti život.

Vremenske prilike su se popravile i broj čamaca koji prelaze od Libije do Italije je povećan. Za razliku od ovih izbjeglica, tisuće ih nisu uspjele doći do obale.

Ove godine više od 2.000 mrtvih i nestalih

Iz Agencije za izbjeglice Ujedinjenih naroda priopćeno je kako se procjenjuje da se više od 700 migranata i izbjeglica utopilo u nekoliko nesreća prošlog tjedna. Najmanje 13.500 ih je spašeno.

Jedan od preživjelih kaže da je morao plivati kako bi preživio.

„Bilo je iscrpljujuće. Voda je ulazila u čamac sa svih strana. Pokušavali smo ga spasiti više od šest sati. A zatim smo shvatili da ništa nećemo postići”, kaže ovaj izbjeglica.

Izbjeglice dolaze u Europu s različitih strana i različitim rutama – preko istočnog Mediterana, istočne Afrike, srednjeg i zapadnog Mediterana .

UNHCR procjenjuje da je ove godine 197.000 osoba stiglo u Europu čamcima. Više od 2.000 je na putu umrlo ili nestalo.

‘Ulagati u ljude u domovinama’

Iz Agencije kažu i da je potrebno učiniti više kako ljudi ne bi stavljali život u ruke krijumčara.

“Moramo obeshrabriti ljude da kreću na duga i opasna putovanja čamcima. Moramo ulagati u ljude u njihovim domovinama. I vi i ja bismo isto učinili na njihovom mjestu. Svi želimo ostati kući ili negdje drugo izgraditi život. Posao nas humanitaraca nije samo spašavati im život na putu, nego štititi civile, naročito u sukobu”, kaže Stephen O'Brien, podtajnik UN-a za humanitarna pitanja i pomoć.

No, dok međunarodna zajednica ne osmisli način na koji će ljudima konkretnije pomagati kod kuće, mnogi će i dalje smatrati da nemaju izbora nego da dođu do Europe kako god mogu.

Izvor: Al Jazeera i agencije