UN: Masovne i brutalne egzekucije u Libiji

Na istoku Libije, u blizini grada Bengazija, pronađeno je 21 tijelo, s primjetnim znakovima mučenja. Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju navodi da je šokiran prvim rezultatima istrage, koji pokazuju da je riječ o masovnim egzekucijama.

Oni koji pokrenu revoluciju rijetko je dovedu do kraja. Najbolji primjer su stanovnici Bengazija. Počeli su ustanak u Libiji zahtijevajući bolju budućnost, ali sada žive u sjeni sukoba. U zemlji eskalira ekstremno nasilje i bezakonje, kao posljedica sukoba rivalskih milicija koje žele kontrolu nad zemljom.

Libijska Vlada nacionalnog jedinistva obećala je da će okončati bezakonje u zemlji. Brojni su sastanci Vlade o načinu stavljanja situacije pod kontrolu.

‘Ratni zločin’

Na pronađenim tijelima su vidljivi znakovi mučenja, kao i rane od vatrenog oružja. Vlasti navode da još nemaju više detalja o žrtvama i počiniocima zločina.

“Predsjedničko vijeće osuđuje ubistva građana Libije. Sarađujemo s javnim tužiocem koji istražuje događaj. On radi svoj posao, u toku je istraga s ciljem pronalaska počinilaca”, kaže Ahmed Maatiq iz Vlade nacionalnog jedinstva.

Izaslanik UN-a za Libiju otišao je korak dalje te ubistva nazvao ratnim zločinom i zatražio pravdu za žrtve. Ali, stručnjaci kažu da UN nije dorastao izazovu s kojim se susreću u Libiji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera