UN: Moguće da je ISIL počinio genocid

Prema nedavno objavljenom izvještaju UN-a, januar je jedan od najsmrtonosnijih mjeseci u Iraku u posljednjih nekoliko godina (Reuters)

U novom izvještaju UN-a dokumentirana su rasprostranjena kršenja ljudskih prava u Iraku od septembra do decembra prošle godine.

U zajedničkom izvještaju Misije UN-a za pomoć Iraku (UNAMI) i Ureda visokog komesara UN-a za ljudska prava, navedeni su detalji zlostavljanja koja su počinili pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U periodu od 11. septembra i 10. decembra izvršena su najmanje 165 pogubljenja na osnovu odluka sudova u područjima pod kontrolom ISIL-a.

“Pripadnici raznih iračkih etničkih i vjerskih zajednica, Turkmeni, Šabaki, kršćani, Jezidi, Sabejci, Kaka'e, Kurdi, arapski šiiti i drugi, namjerno su i sistematski bili meta ISIL-a i povezanih oružanih grupa na način koji izgleda kao namjerna politika u cilju trajnog uništenja, potlačivanja ili protjerivanja tih zajednica iz područja pod njihovom kontrolom”, navodi se u izvještaju.

Zločini iračkih snaga

“Mnoga kršenja i zloupotrebe koje su počinili pripadnici ISIL-a mogu se  tretirati kao ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i eventualni genocid.”

U izvještaju se navode i kršenja koja su počinile Iračke snage sigurnosti (ISF) i povezane oružane grupe.

“Naoružane grupe koje tvrde da su povezane s Vladom također su vršile namjerna ubistva, uključujući pogubljenja zarobljenih boraca ISIL-a i povezanih naoružanih grupa, kao i otmice civila i druge zloupotrebe”, kaže se u izvještaju.

Najmanje 11.602 civila su ubijena, a 21.766 je ranjeno u 2014. godini, prema podacima UN-a.

UN je nedavno izvijestio da je januar bio jedan od najsmrtonosnijih mjeseci u proteklih nekoliko godina. Tog mjeseca poginulo je 1.375 ljudi, a 2.240 je ranjeno u djelima “terorizma i nasilja”.

Izvor: Al Jazeera