UN: Na čekanju zahtjev Libije za oružje

Libija od Srbije htjela naručiti više hiljada jurišnih pušaka i minobacača sa streljivom (AFP)

Sedam od 15 članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražilo je da se stavi na čekanje zahtjev Libije za izuzeće od embarga na oružje kako bi se mogla boriti protiv oružanih grupa, rekli su diplomati.

Libijska vlada je zatražila od UN-a da joj se isporuči nekoliko desetaka helikoptera, borbenih aviona i tenkova te hiljade jurišnih pušaka sa streljivom. Libija je taj arsenal htjela nabaviti iz Ukrajine, Srbije i Češke.

Vijeće je trebalo donijeti odluku u ponedjeljak poslijepodne, ali je Španija zatražila da se odgodi radi očekivanja ishoda posredovanja izaslanika UN-a Bernardina Leona koji libijske grupe pokušava pridobiti za sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva.

Španski zahtjev je podržalo šest zemalja (Francuska, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Čile, Novi Zeland i Litvanija). Odluka je odgođena na neodređeno vrijeme, dodaje jedan diplomata u Vijeću.

Puške iz Srbije

Libijska vlada je htjela naručiti od Ukrajine šest borbenih helikoptera, 150 tenkova T-72 i tridesetak borbenih aviona tipa Suhoj i MIG, a od Češke i Srbije više hiljada jurišnih pušaka i minobacača sa streljivom.

Na sastanku Vijeća održanom 5. marta libijski ambasador u UN-u Ibrahim Dabbashi ponovio je libijski zahtjev, istaknuvši da njegova vlada bezuvjetno mora nadzirati granice i štititi naftna polja.

Međutim, mnoge zemlje članice boje se da bi isporučeno oružje moglo dospjeti u krive ruke i žele da se u Libiji prvo formira vlada nacionalnog jedinstva koja bi mogla voditi borbu protiv naoružanih grupa.

Suparničke vlade u Libiji bore se za vlast u zemlji pet godina nakon svrgavanja Muammara Gaddafija. Haos je omogućio Islamskoj državi Irak i Levant (ISIL) i borcima Ansar al-Sharije da učvrste vlast u Libiji, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Izvor: Agencije