UN: Na pomolu sukob SAD-a, Rusije i Kine o ljudskim pravima

Sjedinjene Američke Države su predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN za april (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su pripremile vjerovatni obračun s Rusijom i Kinom u aprilu, svojim planom da održe sjednicu UN-ovog Vijeća sigurnosti o ljudskim pravima, što je tema kojoj se Moskva i Peking protive.

Sjedinjene Američke Države su predsjedavajući Vijeća za april. Na zatvorenom sastanku Vijeća, predloženi sastanak 18. aprila o ljudskim pravima je formalno za sada izostavljen iz kalendara.

„Bit će to široka rasprava čija namjera nije da izdvoji neku zemlju nego više da govori o temi i kako je ona povezana sa sukobima i ima li nešto što možemo učiniti“, rekla je američka ambasadorica Nikki Haley zemljama članicama u ponedjeljak.

Sjedinjene Američke Države optužuju Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi za pristrasnost protiv Izraela. Haley je isto tako rekla kako nije sigurna da to tijelo služi bilo čemu „osim onima koji sjede u njemu da se zaštite“.

Pitanje nadležnosti

Ako Haley ne bude mogla postići dogovor s Rusijom i Kinom i nastavi gurati sastanak, zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Petr Iličev je rekao kako će Moskva zatražiti rijetko primjenjivano proceduralno glasanje kako bi ga zaustavila.

Iličev je rekao kako o ljudskim pravima ne treba raspravljati Vijeće sigurnosti jer je to već nadležnost trećeg odbora 193-člane Opće skupštine i Vijeća za ljudska prava. On je kazao kako se ljudskim pravima bave razne mirovne misije, posebne političke misije te „ako bi pokušali povezati te mandate s ljudskim pravima možda bismo se mogli saglasiti (o sastanku)“.

„Ali općenita izjava da su međunarodni mir i sigurnost ugroženi kršenjem ljudskih prava nije istinita“, rekao je novinarima Iličev.

Upitan o predloženom sastanku, kineski ambasador pri UN-u Liu Jieyi je rekao: „Nastojimo to riješiti“.

Sjedinjene Američke Države su zaprijetile kako će napustiti Vijeće za ljudska prava. Haley, koja će se obratiti Vijeću u junu, rekla je u četvrtak kako njen tim razmatra što je to tijelo dobro učinilo i „sve što su učinili a što je jednostavno besmisleno“.

„Ako ne budemo vidjeli promjene tada ćemo se povući. Ali mislim da zaslužuju znati što očekujemo od njih“, rekla je.

Izvor: Agencije