UN: Naoružane grupe u Libiji muče i zatvaraju ljude bez kontrole

Libija je podijeljena između dvije protivničke vlade, nekoliko naoružanih grupa, etničke policije i odmetnika (EPA)

Naoružane grupe u Libiji ubijaju i muče zatvorenike u zatvorima, neki su od njih pod nominalnom kontrolom Vlade, a hiljade ljudi nezakonito su zatvorene, objavili su Ujedinjeni narodi, prenosi Reuters.

Vlada u Tripoliju dozvolila je naoružanim grupama da hapse protivnike, aktiviste, novinare i političare, istovremeno ih plaćajući i osiguravajući im opremu i oružje, ističe se, prenosi Fena.

“Sada su te grupe bez ikakve kontrole i veoma su ojačale. Hapse se muškarci i žene zbog pripadnosti plemenima i porodicama ili nekoj drugoj političkoj grupi”, navedeno je u izvještaju misije UN-a u Libiji.

‘Užasavajuće informacije’

Visoki komesar UN-a za izbjeglice Zeid Ra'ad al-Hussein ocijenio je informacije užasavajućima i pozvao vlasti da oslobode nevine i procesuiraju odgovorne za nasilje.

Neki su od zatvorenika bez optužbi u zatvoru još od 2011. godine.

Libijci i migranti koji stignu u Libiju često se drže u izolaciji u samovoljnom pritvoru u strašnim uvjetima, a postoje i izvještaji prema kojima zatočene migrante kupuju i prodaju na otvorenom tržištu roblja, stoji u ranije objavljenom izvještaju UN-ove organizacije.

Libija je podijeljena između dvije protivničke vlade, nekoliko naoružanih grupa, etničke policije i odmetnika.

Izvor: Agencije