UN nemoćan da pomogne izbjeglicama u Siriji

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju u utorak će se obrati Vijeću sigurnosti UN-a, nakon što je obišao Damask, Moskvu i Washington, nastojeći sve strane dovesti za pregovarački sto, što je do sad bilo bezuspješno. Za to vrijeme sukobi na terenu se nastavljaju, a izbjeglice i raseljeni se spremaju za još jednu zimu.

Borba za preživljavanje traje iz dana u dan. Sve je veći broj Sirijaca koji teško žive, javlja reporterka Al Jazeere Zeina Khodr. Um Yehya kaže da više ne može izdržati, jer sedmicama živi u šatoru. Ona i njena porodica su među ljudima koji su pobjegli od borbi.

“Ovamo smo pobjegli iz Kfar Naboude, zbog bombardiranja. Strah nas je. Treba nam pomoć, nemamo mlijeka, pelena, prekrivača i dječije odjeće”, kazala je.

Dolazi zima, a raseljene osobe nemaju se čime zaštititi od hladnoće i kiše. Dio ljudi dolaze iz pokrajine Hama, na sjeveru države. Sirijska vojska, zajedno sa saveznicima, pokrenula je ofanzivu za ponovno zauzimanje tog područja.

“Napustili smo domove zbog granatiranja sirijske vojske i ruskih aviona. Narod je napustio 45 naseljenih mjesta i sklonio se južno, u Idlib. Živimo u voćnjacima. Niko nije došao da nam pomogne”, rekao je Abu Fares, izbjeglica iz Hame.

Problemi za Ujedinjene narode

Ujedinjeni narodi ne mogu sami savladati toliku krizu, a teško dopiru do onih kojima je pomoć potrebna. UN je prvi put u posljednjih šest mjeseci uspio dostaviti pomoć za južni dio grada Homsa, koji je još pod kontrolom opozicije. U naselju Waer pod opsadom žive deseci hiljada stanovnika.

No, UN ima jedan još teži zadatak. Specijalni izaslanik Staffan de Mistura dobio je zadatak da ponovo pokrene diplomatski proces i da radi na uspostavljanju primirja na cijeloj teritoriji države.

“Svjetske i regionalne sile prošlog mjeseca su se u Beču dogovorile da će UN voditi mirovni proces. UN sada mora za pregovarački sto dovesti predstavnike sirijske vlade i opozicije, kako bi razgovarali o izborima i novom ustavu. No, prije toga se mora postići dogovor o tome koji će članovi vlade i opozicije uopće moći pristupiti procesu”, javlja Zeina Khodr.

Za one koji stradaju rat se ne može okončati dovoljno brzo, a pregovori mogu potrajati. Sukobljene strane ne priznaju jedna drugu, a ne postoji ni dogovor o sudbini predsjednika Bashara al-Assada. Postoji bojazan i od proširivanja sukoba, jer sve strane nastoje zauzeti što bolji položaj na terenu kako bi za pregovaračkim stolom imale bolje adute.

Izvor: Al Jazeera