UN: Neuhranjen svaki osmi stanovnik Zemlje

U dokumentu UN-a se naglašava da je povećanje produktivnosti poljoprivrede i dostupnosti hrane ključno za smanjenje gladi (EPA)

Svaki osmi stanovnik Zemlje je hronično neuhranjen, objavile su u utorak organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i upozorile svjetske lidere da pojedini regioni neće ispuniti cilj o smanjenju broja gladnih za polovinu do 2015. godine, prenosi Srna.

U novom izvještaju o problemima prehrane svjetskog stanovništva, agencije UN-a procjenjuju da je u periodu od 2011. do 2013. godine bilo 842 miliona hronično neuhranjenih ljudi, odnosno 12 posto svjetske populacije.

To je za pet posto manje nego u periodu od 1990. do 1992. godine.

U periodu od 2010. do 2012. godine u svijetu je bilo 868 miliona neuhranjenih ljudi, a 2009. godine 1,02 milijardi.

Mnoge zemlje vjerovatno neće ispuniti cilj koji su svjetski lideri usvojili na sastanku u UN-u 2000. godine, da se do 2015. godine prepolovi broj gladnih u svijetu.

Najteže u zemljama u razvoju

Ovo se, prije svega, odnosi na države u kojima su se dešavali sukobi u posljednje dvije decenije, navodi se u zajedničkom izvještaju Organizacije UN-a za hranu, Svjetskog programa za hranu i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.

U dokumentu se naglašava da je povećanje produktivnosti poljoprivrede i dostupnosti hrane ključno za smanjenje gladi.

“Kada se to kombinira sa socijalnom zaštitom i ostalim mjerama koje povećavaju prihode siromašnih porodica, kako bi mogle kupovati hranu, to može dodatno podstaći ruralni razvoj”, piše u izvještaju.

Najveći broj neuhranjenih, njih 827 miliona, živi u zemljama u razvoju. Oni čine 14,3 posto stanovništva u ovim državama.

Izvor: Agencije