UN: Novi rat u Gazi bio bi nevjerovatna tragedija

Izrael je odgovorio napadima na desetke ciljeva Hamasa, koji vlada Gazom, i manje organizacije Islamski džihad (AP)

Ujedinjeni narodi, Evropska unija i Rusija pozvali su u ponedjeljak navečer Palestince i Izraelce da okončaju naglu eskalaciju nasilja u posljednja 24 sata.

“Novi rat u Gazi bio bi nevjerovatna tragedija. Moramo ga izbjeći po svaku cijenu”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres novinarima u Parizu.

Specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Nikolaj Mladenov je u međuvremenu, zajedno s Egiptom, pokušavao smiriti situaciju, prenose izraelski mediji.

Palestinske oružane grupe ispalile su u ponedjeljak više od 200 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, u znak odmazde za nedjeljni upad izraelskih snaga u Pojas Gaze, u kojem je poginulo sedam pripadnika Hamasa te jedan izraelski potpukovnik.

Izrael je odgovorio napadima na desetke ciljeva Hamasa, koji vlada Gazom, i manje organizacije Islamski džihad.

Maksimalna uzdržanost

Neimenovani diplomatski izvori izjavili su za izraelske medije kako će se situacija jako pogoršati ako obje strane ne pokažu “maksimum uzdržanosti”.

Ambasador EU-a u Izraelu Emanuele Giaufret ocijenio je kao neprihvatljive napade na civile, dodavši da “svi moraju odstupiti od ivice ponora”.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije se složilo da je situacija opasna, jer može dovesti do velike vojne operacije i humanitarnog kolapsa u Gazi.

“Moskva gleda s dubokom zabrinutošću na tu opasnu eskalaciju”, navelo je rusko Ministarstvo, dodavši da smatra Izrael odgovornim za najnoviju eskalaciju, napominjući da ga je isprovocirala izraelska vojna operacija u Gazi u nedjelju navečer.

Izvor: Agencije