UN: Odbačene žalbe o statusu stranih radnika u Kataru

Procjenjuje se kako u Kataru trenutno radi dva miliona stranih radnika. Većinom oni dolaze iz Indije, Nepala, Bangladeša i Pakistana (EPA)

Međunarodna radnička organizacija UN-a (ILO) odbacila je žalbe oko tretmana stranih radnika u Kataru i pozdravila posvećenost ove države da unaprijedi njihovo stanje.

Ova organizacija u srijedu je objavila odluku da ne provjerava ranije žalbe oko tretmana stranih radnika u Zaljevskoj državi.

U sklopu novog nacrta zakona, Katar je prošlog mjeseca objavio planove uvođenja minimalne plate i omogućavanje praćenja radnih uvjeta.

Katarski ministar rada Issa Saad al-Nuaimi je kazao kako će fond podrške osigurati isplatu zakašnjelih plata radnicima.

„ILO pozdravlja posvećenost Katara da stupi u značajnu saradnju sa organizacijom za promociju i zaštitu radničkih prava i radujemo se uspješnom provođenju programa saradnje u naredne tri godine“, kazao je generalni direktor ILO-a Guy Ryder.

Tokom revizije žalbi iz 2014. godine zbog neuspjeha Katara da održi pravni okvir dovoljnim za zaštitu prava stranih radnika, ILO je pozdravio „pozitivnu promjenu“ u državi.

„Transformacija ove žalbe u pravu posvećenost Vlade Katara da uradi pozitivne promjene na terenu za sve radnike je veoma ohrabrujući razvoj situacije“, naveo je Luc Cortebeeck, predsjednik Upravnog tijela ILO-a.

„Slavimo ovaj momenat zbog Katara i njegovih dva miliona stranih radnika.“

“Historijski dan”

Katar se našao na udaru zbog tretmana stranih radnika koji su došli iz država kao što su Indija, Nepal i Bangladeš, u vrijeme kada gradi novu infrastrukturu za dolazeće Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine.

Kako bi osigurao pravnu zaštitu radnika, Katar je potpisao 36 bilateralnih sporazuma sa državama iz kojih dolazi najviše stranih radnika.

Ministar rada Nuaimi pozdravio je odluku ILO-a da odbaci žalbe.

„Ova odluka jasno pokazuje stepen spremnosti na koji se Katar spreman posvetiti kada je riječ o međunarodnim standardima rada. Također pokazuje kako Katar brine o radnicima i njihovim pravima“, izjavio je on za Al Jazeeru.

Jamal Elshayyal, novinar Al Jazeere, iz švicarskog grada Ženeve u srijedu je javio kako su ova dešavanja „veliki napredak u regiji“.

„Mnoge od ovih država, naročito članice GCC-a, žestoko ovise o radu, odnosno u biti o krvlju, znoju i suzama miliona radnika“, istakao je on.

Prošle je godine katarska Vlada uvela novi Zakon o radu kako bi olakšala stranim radnicima da mijenjaju poslove i napuste državu.

Zakon je uveden kako bi se ublažili zahtjevi sistema radnog sponzorstva, poznatog kao Kafala, a koji trenutno od svih stranih radnika traži da dobiju pristanak poslodavca ukoliko žele putovati van države ili promijeniti posao.

Generalna tajnica Konfederacije trgovinskih sindikata Sharan Burrow, koja je bila jedna od najglasnijih kritičara katarskih politika u proteklih nekoliko godina, pozvala je druge Zaljevske države poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, da „prate primjer Katara“.

„Ovo je historijski dan. Radujemo se Svjetskom prvenstvu sada kada su osigurana prava svih radnika“, kazala je ona za Al Jazeeru.

Još osjetljivo stanje

U odgovoru na objavu ILO-a, grupa za zaštitu ljudskih prava Humanity United istakla je kako su strani radnici u Kataru još u opasnosti od izrabljivanja, te kako ILO treba i dalje pratiti njihovo stanje.

„Uprkos odluci da se zatvore žalbe protiv Katara, strani radnici su još na udaru primoranog rada i izrabljivanja zbog pravnih i društvenih struktura“, navodi se u saopćenju Role Abimourched, menadžerice investicija Humanity Uniteda.

„Vjerujemo kako pravog napretka za ove radnike neće biti sve dok Vlada Katara ne ukloni restrikcije na kretanje radnika, unaprijedi mehanizme žalbi i osigura da radnici ne budu kažnjeni ukoliko prijave kršenja prava, te ne zaštiti sve radnike, uključujući one koji nisu pokriveni Zakonom o radu kao što su domaći radnici.“

„Sporazum o tehničkog saradnji ILO-a i katarske Vlade je ohrabrujući, ali neće biti napretka za radnike ukoliko se ova obećanja ne realiziraju“, dodala je ona.

Abimourched je pozvala ILO, njegovo upravno tijelo, kao i njegove ključne članice da prate stanje u Kataru „kako bi bili sigurni da Vlada u potpunosti provodi reforme kojima se posvetila i napravi dodatne korake kako bi zaštitila sve radnike“.

Procjenjuje se kako u Kataru trenutno radi dva miliona stranih radnika. Većinom oni dolaze iz Indije, Nepala, Bangladeša i Pakistana.

Izvor: Al Jazeera