Oglasi

UN odobrio vojnu intervenciju u Maliju

Rezolucija, odobrena u New Yorku u četvrtak navečer, poziva na političko pomirenje, izbore i obuku snaga sigurnosti.
Analitičari smatraju da će operacija iskorjenjivanja ove koalicije sa područja veličine američke savezne države Texas biti veoma teškaReuters

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je odobrilo planove za vojnu intervenciju, koju bi predvodile afričke države, u Maliju kako bi se ujedinila sjevernoafrička država.

Rezolucija, odobrena u New Yorku u četvrtak navečer, poziva na političko pomirenje, izbore i obuku snaga sigurnosti Malija prije negoli se pokrene bilo kakva operacija na sjevernim područjima ove države.

Zapadnoafričke države žele poslati blizu 3.300 vojnika kako bi zbacile grupe koje su preuzele kontrolu nad velikim pustinjskim područjem i nametnule stroge islamske zakone nakon što je vojni udar u Bamaku u martu stvorio politički vakuum u Maliju.

Kada je vojska primorala predsjednika Amadoua Toumanija Tourea da napusti poziciju sredinom marta, koalicija separatističkog Nacionalnog pokreta za oslobađanje Azawada (MNLA) i, navodno povezani sa Al-Kaidom, Nacionalni pokred za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi (MUJWA) iskoristila je političku nesigurnost i zauzela sjeverni dio Malija.

Analitičari smatraju da će operacija iskorjenjivanja ove koalicije sa područja veličine američke savezne države Texas biti veoma teška.

„Vjerovatno će MNLA i MUJWA izbjegavati direktne konfrontacije, a zbog toga su male šanse za uspjeh interventnih snaga“, kazao je francuski zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, za agenciju AFP.

„Ukoliko se pošalju dovoljno jake snage, koalicija će napustiti gradove i vratiti se u planinska utočišta blizu granice s Alžirom, a to će znatno zakomplicirati pravila igre.“

Gerilsko ratovanje

U nacrtu rezolucije se predviđaju dva rješenja i ističe važnost pregovora.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je sve države regije da se nastavi sa mirovnim pregovorima, dok je specijalni predstavnik UN-a za zapadnu Afriku, bivši italijanski premijer Romano Prodi kazao kako snage neće biti na raspolaganju do septembra 2013. godine.

„Izgledi u Maliju nisu sjajni“, rekao je bivši šef obavještajnih službi, koji je također zatražio da mu se identitet ne objavljuje.

Borci će napasti „kada ih ne budemo očekivali, u malim grupama koje će udariti i brzo se povući. To su osnove gerilskog ratovanja“.

Planovi za ratne snage, koje su prvobitno napravili iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), bili su na raspolaganju mjesecima i neće se razviti u direktnu intervenciju zapadnih snaga.

Rezoluciju je iznijela Francuska, bivši kolonizator Malija, prije nego ju je odobrilo 15-člano Vijeće sigurnosti iako je u proteklom periodu bilo neodlučno na afričke zahtjeve za izvođenje ovakvih akcija.

„Ukoliko zaista želimo eliminirati problem, trebamo iskoristiti afričke i zapadnjačke snage i zatvoriti granice, što je ogroman posao, a potom prečistiti cijelu teritoriju. Za to je potrebno 100 puta više vojnika od 3.000 predviđenih i to na duži period. Daleko smo od toga, uzmite samo Afganistan kao referencu i sve će vam biti jasno“, kazao je bivši šef obavještajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije