UN odobrio vojnu operaciju protiv krijumčara

Od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, 14 je glasalo za usvajanje rezolucije o vojnoj operaciji protiv krijumčara (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je u petak rezoluciju kojom se odobrava vojna operacija Evropske unije o zapljeni brodova koji krijumčare izbjeglice u južnom Mediteranu, u blizini obale Libije.

Od 15 članic Vijeća sigurnosti, 14 je glasalo za usvajanje rezolucije, dok je Venecuela bila uzdržana, prenosi AFP.

Operacija “Sofija” predviđa da će se sa brodova moći EU-a ulaziti, pretraživati, zapljenjivati i preusmjeravati sva plovila za koje se sumnja da se koriste za krijumčarenje ljudi.

EU je pokrenula prvu fazu operacije pod nazivom “EU Navfor Med” u junu za pomorski nadzor radi otkrivanja brodova s krijumčarenim izbjeglicama i za praćenje obrazaca krijumčarenja iz Libije prema Italiji i Malti.

Sada počinje druga faza operacije pod nazivom “Sofija”, koja je ime dobila po bebi rođenoj na brodu čija je majka spašena blizu obale Libije u augustu.

Isti lanac kao za oružje i drogu

Iz sjedišta operacije u Rimu navodi se da će operativni komandant biti kontraadmiral Enrico Kredendihno, koji će zapovijedati ratnim brodovima EU-a u Mediteranu, uključujući britanske “Richmonde”.

Italijanski stručnjak za izbjeglice Eugenio Ambrosi upozorio je da će operacija EU-a u Mediteranu propasti ukoliko se Brisel ne počne boriti protiv kriminalnih bandi u Evropi.

“Brodovi nisu razlog za nadzor krijumčarenja i ukoliko se napori samo fokusiraju na brodove, jezgro kriminalaca ostat će netaknuto”, kazao je Ambrosi.

I iz Međunarodne organizacije za migracije upozorili su da je isti lanac međunarodnih krijumčara izbjeglicama kao što su lanci koji se bave oružjem i drogom.

Izvor: Agencije