UN optužuje vlasti Eritreje za zločine

Istražna komisija za pitanja ljudskih prava u Eritreji predstavila je izveštaj Ujedinjenih naroda u kojem vlasti te zemlje optužuje za zločine protiv čovječnosti u proteklih 25 godina. U izvještaju se govori o sistematskim zločinima u kampovima za vojnu obuku, zatvorima i drugim državnim ustanovama.

Na prvi pogled Asmara, glavni grad Eritreje, ne razlikuje se od drugih afričkih gradova. Ali, istražioci UN-a tvrde da je to samo fasada.

“Problemi vezani za vojne programe i službu u Eritreji uključuju prisilnu službu na neodređeno vrijem, korištenje regruta kao radne snage, često za teške fizičke poslove, nehumane uslove službe, silovanje i mučenje, kao i pogubne posljedice takve prakse za porodični život i slobodu izbora”, rekao je Mike Smith, predsjednik Istražne komisije za Eritreju.

Vojni rok kao moderno ropstvo

I 25 godina nakon proglašenja nezavisnosti od Etiopije, Eritreja je jednopartijska država. Eritrejski disidenti svojim djelovanjem riskiraju zatvaranje, premlaćivanje i mučenje. U izvještaju se navodi da se obavezno služenje vojnog roka na neodređeno vrijeme može porediti s modernim ropstvom.

UN je iz Eritreje povukao svoje mirovne snage 2008. godine, žaleći se da vlada ograničava njihovo kretanje. Istražiocima nije dozvoljen ulazak u zemlju, pa su za potrebe sastavljanja izvještaja razgovarali sa 800 Eritrejaca, koji su napustili zemlju i više ne žive u njoj. A ima ih još mnogo više.

Eritrejski izbjeglica Henok Abraha pobjegao je iz zatvora u Eritreji 2011. godine, skočivši iz kamiona za prevoz zatvorenika, spreman riskirati život kako ne bi ostao zatvoren.

“Kažete sebi da će potrajati godinu ili dvije. Nakon toga izgubite svu nadu. Nemate nikakvog života, ne razmišljate o budućnosti. Zbog toga vam se smrt ponekad čini kao najbolje rješenje”, rekao je Abraha.

Strašna iskustva disidenata

I drugi eritrejski disidenti svjedoče o sličnim iskustvima.

“Totalitarizam. Apsolutni totalitarizam. Zbog toga sam pobjegao. Ne zbog toga što sam se plašio za život, nego zbog potpune kontrole. Živite kao da ste u zatvoru”, rekao je Thomas Negassi, izbjeglica iz Eritreje.

Vlada Eritreje odbacuje tvrdnje UN-a kao “smiješne”, a u Vladinom saopćenju piše kako “Eritreja poriče politički motivirane i neosnovane optužbe, kao i štetne preporuke iz izvještaja UN-a”.

Vijeće za ljudska prava UN-a će naredne sedmice u Ženevi raspravljati o izvještaju. Jedna od tema rasprave bit će prijedlog da se Međunarodni krivični sud uključi u krivično gonjenje lidera Eritreje.

Izvor: Al Jazeera