UN osniva fondaciju za Rome, Aškalije i Egipćane na Kosovu

Brojni Romi su otrovani olovom nakon preseljenja u kampove za raseljene (Arhiva)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres uspostavit će fondaciju koja će podržavati zajednice Roma, Aškalija i Egipćana na Kosovu i obezbijediti im potrebnu pomoć, navodi se u saopćenju UN-a.

“Imajući u vidu posebne prilike i uslove na Kosovu, generalni sekretar UN-a je odlučio kao izuzetnu mjeru uspostaviti fondaciju koja će provesti projekte asistencije, prvenstveno u Mitrovici i Leposaviću. Od toga će više benefita imati zajednice Roma, Aškalija i Egipćana”, navodi se iz UN-a.

Projekti asistencije će se fokusirati na najpreče potrebe najranjivijih zajednica, uključujući zdravstvene usluge, ekonomski razvoj i infrastrukturu.

Trovanje olovom

Guterres je istovremeno odao priznanje radu Savjetodavnog panela za ljudska prava, koji je ispitao navode da je UNMIK na Kosovu kršio ljudska prava, navedeno je u saopćenju.

Među slučajevima koje je panel razmotrio bila je žalba koju je podnijela grupa od 138 pojedinaca iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, a koji su pretrpjeli trovanje olovom i druge ozbiljne posljedice po zdravlje kao rezultat njihovog preseljenja u kampove za interno raseljena lica na sjeveru Kosova.

Generalni sekretar UN-a poručio je kako je duboko svjestan nevolja tih pojedinaca, kao i ostalih članova tih najranjivijih zajednica koje također žive u kampovima za interno raseljene te dodao kako izražava duboko žaljenje zbog toga.

U tom smislu, UN će učiniti sve napore, u konsultaciji sa zemljama članicama, da mobilizira neophodna sredstva za podršku fondaciji.

Panel je uspostavljen kao mehanizam za ljudska prava u kontekstu mirovnih misija UN-a koje imaju izvršni mandat u postkonfliktnim područjima.

Postao je operativan u novembru 2007. godine i od tada je primio i razmotrio više od 500 žalbi, navode iz UN-a.

Kršenje ljudskih prava

Panel je zaključio da je u više slučajeva bilo propusta u poštovanju ljudskih prava.

Panel je dovršio rad i predao svoj finalni izveštaj u julu 2016. godine.

Specijalni predstavnici generalnog sekretara u okviru UNMIK-a su izrazili duboko žaljenje zbog patnji manjinskih zajednica.

UN će poduzeti akcije kako bi se spriječilo da se ponove takve sitaucije.

Izvor: Agencije