UN osniva tijelo za sigurnost zračnih ruta

ICAO može djelovati jedino uz saglasnost svih zemalja članica, kazao je Olumuyiwa Benard Aliu (Reuters)

Agencija za avijaciju Ujedinjenih naroda objavila je da će sazvati za sljedeći februar sastanak na visokom nivou posvećen sigurnosti nakon što je nedavno srušen malezijski avion iznad Ukrajine.

Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju objavila je da osniva posebne snage, zajedno s avioindustrijom i drugim avijacijskim tijelima, koje će nadzirati prikupljanje i distribuiranje informacija o sigurnosti.

ICAO je to najavio nakon sastanka u Montrealu, održanog zajedno s Međunarodnom udruženjem avioprevoznika, koje predstavlja većinu velikih avioprevoznika, prenosi Hina.

Nakon nesreće srušenoga malezijskog aviona neki su u avioindustriji pozvali ICAO, koja okuplja 191 zemlju članicu, da preuzme veću ulogu u savjetovanju avioprevoznika oko sigurnosnih rizika.

Nedostatak entuzijazma

Sudionici sastanka u Montrealu pokazali su, međutim, malo entuzijazma kada je riječ o radikalnom reorganiziranju ICAO-a kako bi se toj organizaciji dale veće ovlasti u zatvaranju zračnog prostora.

Države pojedinačno sada su odgovorne svaka za svoj zračni prostor.

Predsjednika vijeća ICAO-a Olumuyiwa Benard Aliu kazao je nakon sastanka kako ICAO može djelovati jedino uz saglasnost svih zemalja članica.

Sjedinjene Američke Države saopćile su kako ne traže promjene glede nadležnosti ICAO-a.

Svjetski avioprevoznici zalažu se za dobivanje “neutralne informacije” o tome da li koristiti ili ne zračni prostor iznad zaraćenih zona.

Malezijski avion pao je ovog mjeseca u istočnoj Ukrajini i pritom je poginulo svih 298 putnika i članova posade, a po ocjeni SAD-a i zapadnih zemalja, srušili su ga proruski separatisti raketom zemlja-zrak.

Izvor: Agencije