UN: Osuđen napad u Obali Slonovače

U petak je u napadu iz zasjede na jugozapadu Obale Slonovače ubijeno sedam "plavih kaciga" (AFP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) osudilo je napad iz zasjede na jugozapadu Obale Slonovače u kojem je ubijeno sedam “plavih kaciga” iz Nigera, te izrazilo “veliku zabrinutost” zbog nesigurnosti u toj regiji koja graniči s Liberijom, a iz koje su, kako se pretpostavlja, došli napadači.

“Članovi Vijeća sigurnosti izražavaju veliku zabrinutost zbog nesigurnosti koja prevladava na zapadu Obale Slonovače i u pograničnoj zoni te u vezi sa pograničnim kretanjem naoružanih osoba, paravojnih snaga i plaćenika”, ističe se u izjavi Vijeća.

Ban Ki Moon izrazio je posebnu zabrinutost nestabilnošću u pograničnoj zoni između Obale Slonovače i Liberije u postizbornom razdoblju.

Članovi zahtijevaju od vlade Obale Slonovače da “sarađuje sa svim stranama u identifikaciji i krivičnom gonjenju odgovornih za taj napad”, te pruži punu podršku mirovnim snagama UN-a u Obali Bjelokosti (UNOCI).

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon izrazio je “posebnu zabrinutost nestabilnošću u pograničnoj zoni između Obale Slonovače i Liberije u postizbornom razdoblju, što je dovelo do smrti brojnih osoba u regiji”.

Etničke tenzije

Ban Ki Moon je zatražio od Vlade Obale Slonovače da “učini sve što je moguće radi identifikacije odgovornih i poduzme potrebne mjere kako bi odgovarali za svoja zlodjela”.

Sedam nigerskih plavih kaciga UNOCI-ja ubijeno je u petak u zasjedi na zapadu zemlje, koju su, kako smatra Vlada, postavili napadači iz Liberije.

Vijeće sigurnosti zahtijeva od vlade Obale Slonovače da sarađuje sa svim stranama u identifikaciji i krivičnom gonjenju odgovornih napad na “plave kacige”, te da pruži punu podršku mirovnim snagama UN-a.

Radi se o “prvom napadu tog tipa” protiv UNOCI-ja, prisutnog u zemlji od 2004, koji broji blizu 11.000 pripadnika (plave kacige, policajci i civilni zaposlenici), istakao je glasnogovornik UNOCI-ja.

Zapad je najnestabilnija regija u Obali Slonovače, koju potresaju etničke tenzije i sukobi oko zemljišta.

Od decembra 2010. do aprila 2011. u Obali Slonovače  poginulo je 3.000 osoba, a nasilje je pokrenulo preseljenje isto toliko osoba iz jednog kraja zemlje u drugi.

Izvor: Agencije