UN osudio nuklearne aktivnosti Sjeverne Koreje

Pjongjang je ispalio četiri balističke rakete u more, sjeveroistočno od japanske obale (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je Sjevernu Koreju zbog novog lansiranja balističkih projektila te izrazilo zabrinutost zbog destabilizirajućeg ponašanja te države i suprotstavljanja vodećoj svjetskoj organizaciji.

Pjongjang je u ponedjeljak ispalio četiri balističke rakete u more, sjeveroistočno od japanske obale, što je razbjesnilo Južnu Koreju i Japan. Time je Sjeverna Koreja ispunila svoju prijetnju osvetom za američko-južnokorejske vojne vježbe koje su u Pjongjangu shvaćene kao priprema za rat.

Vijeće sigurnosti će u srijedu, na sastanku iza zatvorenih vrata, biti detaljno izvješćeno o lansiranim projektilima.

U svom priopćenju objavljenom noćas, Vijeće je izrazilo svoje izrazito neslaganje s lansiranjem ističući kako “takve aktivnosti podižu napetost u regiji i šire te doprinose povećanju rizika od regionalne utrke u naoružavanju”.

Sjeverna Koreja je od 2006. godine pod sankcijama UN-a i pod zabranom naoružavanja zbog razvoja svog nuklearnog i balističkog programa.

Nakon svakog od pet nuklearnih pokusa Pjongjanga Vijeće je pojačavalo spomenute sankcije, a sada je i zaprijetilo novim “značajnim mjerama”.

“Članovi Vijeća sigurnosti sa žaljenjem konstatiraju da Sjeverna Koreja i dalje usmjerava svoja sredstva u proizvodnju balističkih projektila, dok mnoge potrebe stanovništva te države još uvijek nisu zadovoljene”, stoji u priopćenju Vijeća sigurnosti.

Članice Ujedinjenih naroda pozvane su da udvostruče svoje napore kako bi sankcije prema Sjevernoj Koreji bile primijenjene.

Sjeverna Koreja nastavlja nuklearni program

Prethodno je Sjeverna Koreja poručila da će nastaviti sa svojim nuklearnim programom dok i dalje traju velike vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje. Te vježbe vlasti u Sjevernoj Koreji vide kao model “preventivnog nuklearnog napada” protiv Pjongjanga.

No, Južna Koreja i SAD tvrde da je svrha vojnih vježbi testirati obrambenu spremnost u slučaju moguće agresije Sjeverne Koreje, prenosi Hina.

Sjevernokorejski diplomat Ju Yong-chui rekao je pred forumom Ujedinjenih naroda da su te godišnje vojne vježbe jedan od glavnih “uzroka eskalacije napetosti koja bi se mogla pretvoriti u stvarni rat”.

“Sjeverna Koreja je čvrsta u svojoj odlučnosti da dalje osnaži svoje obrambene kapacitete nuklearnom silom kako bi se okončala opasnost nuklearnog rata koji bi izazvao SAD”, kazao je Ju.

Izaslanici iz više od 20 država, uključujući glavnu sjevernokorejsku saveznicu Kinu, kao i Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i SAD, osudili su sjevernokorejsko pokusno ispaljivanje četiri balistička projektila.

Sjedinjene Države počele su u međuvremenu raspoređivati prve elemente svog naprednog protubalističkog obrambenog sustava, poznatog kao THAAD, u Južnoj Koreji kao dio jačanja njezinih sposobnosti obrane protiv balističkih projektila Sjeverne Koreje, priopćilo je američko pacifičko zapovjedništvo.

Izvor: Agencije