UN osudio plan SAD-a o protjerivanju djece

Navy Pillay je, unatoč kritikama SAD-u, izjavila kako priznaje da je to složena politička situacija (AP)

Navi Pillay, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, osudila je u četvrtak plan Washingtona da vrati djecu iz Središnje Amerike, koja su u nelegalnom statusu, u njihove zemlje.

“Ima blizu 57.000 djece bez pratnje u SAD-u. Izuzetno sam zabrinuta, jer izgleda da je SAD spreman vratiti većinu ove djece”, izjavila je Pillay novinarima u Ženevi.

Američke vlasti nemaju financijskih i zakonskih sredstava da se suoče s masovnim dolaskom maloljetnika bez pratnje, prenosi Fena.

Za SAD radi se o humanitarnoj krizi

Američki predsjednik Barack Obama inzistirao je na činjenici da ova djeca budu vraćena kući, a zakonodavac upravo priprema plan o ubrzavanju vraćanja mladih.

Washington smatra da ovaj masovni priljev mladih s neriješenim statusom predstavlja “humanitarnu krizu”.

Većina djece dolaze iz Salvadora, Guatemale i Hondurasa i zapravo bježe od siromaštva i nasilja u svojim zemljama.

Pillay smatra da treba ponuditi krov i zbrinuti ove mlade žrtve.

“Protjerivati treba samo ako je zajamčena zaštita u zemljama u koje se vraćaju”, izjavila je ona.

“Stvarni uzroci humanitarne krize u zemljama iz kojih dolaze ova djeca su kriminalne mreže trgovine ljudima i narkodileri i treba ih razotkriti i kazniti, a ne kažnjavati žrtve ili njihove obitelji”, dodala je Pillay.

Pillay: Složena politička situacija

Ako ova djeca bez pratnje i ne dolaze iz pograničnih zemalja kao što su Meksiko i Kanada, SAD je dužan pobrinuti se za njih i u roku od 72 sata smjestiti u neko prihvatilište i pobrinuti se za njih.

Ova djeca provedu prosječno 34 dana u prihvatilištima, a zatim budu oslobođena i predana, u 85 posto slučajeva, članovima njihovih obitelji koji su već u SAD-u.

Oni se zatim moraju pojaviti pred sudom za imigracijska pitanja. “Priznajem da je to složena politička situacija”, izjavila je Pillay.

“Pritvaranje djece predstavlja kršenje ljudskih prava jer je u suprotnosti s principom najboljih interesa za dijete”, dodala je ona.

Izvor: Agencije