UN osudio tabloid koji imigrante zove žoharima

U četiri mjeseca 2015. poginulo je gotovo 2.000 imigranata (Reuters)

Dužnosnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava, pozvao je u petak Veliku Britaniju da se obračuna s govorom mržnje u tabloidima, nakon što je kolumnistica usporedila imigrante sa “žoharima” i branila upotrebu borbenih brodova kako bi se spriječio njihov dolazak u Evropu.

Zeid Ra'ad Al Hussein ocijenio je da je taj članak ekstreman primjer govora mržnje protiv stranaca u britanskim tabloidima koji umanjuju suosjećanje s ljudima što ginu u Sredozemnom moru u očajničkim pokušajima da se domognu Evrope, prenosi Hina.

Pozvao je Veliku Britaniju i ostale evropske zemlje da se bore protiv rasizma i ksenofobije koji “pod krinkom slobode izražavanja potiču strašnu spiralu omalovažavanja, netolerancije i politizacije migranata”.

List The Sun objavio je 17. aprila  kolumnu pod naslovom “Čamci za spašavanje? Ja bih imigrante zaustavila topovima” u kojem kolumnistica imigrante naziva “kugom divljaka” i “virusima” te kao dobru ideju predlaže da se u njihovim čamcima izbuši par rupa.

Peticija protiv kolumnistice

“Pokažite mi fotografije lijesova, pokažite mi plutajuća tijela, zasvirajte violine i pokažite mi izgladnjele ljude koji izgledaju ožalošćeno. I dalje me se ni najmanje ne tiče”, napisala je kolumnistica.

U četiri mjeseca 2015. godine, poginulo je gotovo 2.000 imigranata od blizu 40.000 koliko ih je pokušalo prijeći Sredozemno more.

Britanska policija objavila je da analizira pritužbe za poticanje na rasizam, a neovisni medijski regulator IPSO dobio je više od tristo prigovora na kolumnu i sada analizira je li prekršen etički kodeks.

Skoro 280.000 ljudi potpisalo je peticiju na internetu kojom se od kolumnistice traži da odstupi, dok je drugom peticijom prikupljeno 28.000 potpisa da je se optuži.

U novoj kolumni u petak, ona je zahvalila The Sunu što joj je “dopustio da kaže što misli”, ali je dodala da burne reakcije na njezin članak “upozoravaju”.

“To me je podsjetilo kolika je snaga pisane riječi… Niko ne želi vidjeti prizore utopljene djece, bez obzira kako i kamo putuju”, napisala je kolumnistica.

Izvor: Agencije