UN-ov izvjestilac u slučaju ‘Khashoggi’ posjetit će Ankaru

Novinar i kolumnist lista 'The Washington Post' nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako je došlo vrijeme da se pokrene međunarodna istraga zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, dodajući da će UN-ov specijalni izvjestilac zadužen za slučaj uskoro posjetiti Ankaru.

U intervjuu za turske medije Cavusoglu je rekao da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio da se izvrše pripreme kako bi se slučaj digao na međunarodni nivo.

U međuvremenu, govoreći na svjetkosm ekonomskom forumu u Davosu, saudijski ministar finansija Mohammed al-Jadaan rekao je da će Rijad učiniti sve da pravda nadjača sve prepreke u slučaju “Khashoggi” u njegovoj državi, dodajući da je bio tužan zbog onoga što se dogodilo novinaru.

Khashoggija, kritičara saudijskog princa prestolonasljednika Mohammada bin Salmana, koji je pisao za Washington Post, ubio je saudijski odred ubica 2. oktobra 2018. kratko nakon što je ušao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu.

Ostaci nikad nisu pronađeni

Nakon toga je raskomadan u unutrašnjosti zgrade konzulata u onome što Turska naziva “ubistvo s predumišljajem”, koje je orkestrirano po nalogu ljudi iz samog vrha saudijskih vlasti.

Saudijski zvaničnici suprotstavili su se toj tvrdnji insistirajući na tome da je Khashoggi ubijen u “odmetnutoj operaciji” nakon što su prvobitno tvrdili da je napustio konzulat prije nestanka.

Uprkos zajedničkoj istrazi koju su turske vlasti provele sa saudijskim zvaničnicima u u konzulatu u Istanbulu i konzulovoj rezidenciji i na nekoliko drugih lokacija, Khashoggijevi ostaci nikad nisu pronoađeni.

Izvor: Agencije