UN podijeljen formatom sjednica o Kosovu

Predstavnica SAD-a izjavila je da budžet UNMIK-a od 38 miliona dolara pretjerano veliki (EPA)

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji danas su se pridružile još četiri zapadne članice Vijeća sigurnosti UN-a u zalaganju za promjenu formata sjednica tog tijela posvećenih Kosovu, a s druge strane, tome su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

Švedska, Velika Britanija, Francuska, SAD, Poljska i Holandija ocijenile su, na današnjoj redovnoj, tromjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, da je skoro 20 godina po okončanju sukoba na Kosovu vrijeme da se promijeni format rasprave o kosovskoj krizi u sjedištu UN-a.

Rasipanje resursa

Predstavnica SAD-a izjavila je da budžet UNMIK-a, od 38 miliona dolara, pretjerano veliki i da je riječ o “rasipanju resursa”.

Ovakvu inicijativu pomenutih šest zapadnih članica podržava kosovska ambasadorka u Washingtonu Vlora Citaku, koja je na sjednici rekla da Priština traži okončanje Misije UN-a na Kosovu.

S druge strane, zamjenik ruskog ambasadora u UN-a Vladimir Safronikov rekao je da se Rusija protivi najavama da bi mandat i budžet UNMIK-a ili format sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu mogli biti promijenjeni.

On je upozorio da je situacija na Kosovu takva da se rješenje na nazire, već se stvari pogoršavaju.

“Situacija na Kosovu daleko je od ružičaste kakvu predstavljaju zagovornici nezavisnosti Kosova, pa se čudimo namjerama o povlačenju nekih međunarodnih snaga sa Kosova”, rekao je on, upozorivši da bi takva situacija mogla da destabilizuje Balkan u cjelini.

Izvor: Agencije