UN podržao sporazum o formiranju sigurnosnih zona u Siriji

Glasnogovornik UN-a rekao je da je značajno da mirovni pregovori o Siriji budu još efikasniji (Reuters)

Ujedinjene nacije izrazile su podršku sporazumu o formiranju “zona bez sukoba”, odnosno sigurnih zona na području Sirije, koji su u kazahstanskom glavnom gradu Astani potpisale zemlje koje garantiraju provedbu tog sporazuma: Turska, Rusija i Iran.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric izjavio je da je veoma važno da se konačno okončaju sukobi i zaštite ljudski životi u ratom pogođenoj zemlji, prenosi Anadolija.

Dodao je također da je značajno da mirovni pregovori o Siriji budu još efikasniji.

“Pružit ćemo svaku vrstu podrške kako bi se okončali oružani sukobi”, rekao je Dujarric.

Zone bez oružanih sukoba

Turska, Rusija i Iran drugog dana četvrte runde pregovora u Astani potpisali su memorandum o formiranju “zona bez sukoba”, odnosno sigurnih zona na području Sirije.

Memorandum podrazumijeva formiranje “zona bez oružanih sukoba” u četiri regije te sigurnih zona duž granica tih regija u ratom pogođenoj zemlji.

Upravljanje sigurnim zonama nadgledat će i pratiti jedinice zemalja koje garantiraju provedbu sporazuma. Ovaj sporazum potpisan je u okviru glavnog sastanka četvrte runde pregovora u Astani, koja je počela u srijedu.

Vojna delegacija sirijske opozicije povukla se na samom početku i isključila učešće u četvrtoj rundi mirovnih pregovora.

Izvor: Agencije