UN podržava Hadija, ofanziva Husija u Jemenu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izrazilo je jednoglasnu podršku jemenskom predsjedniku Abd-Rabbu Mansouru Hadiju i jedinstvu zemlje, ali nije usvojilo nacrt rezolucije o Jemenu.

Na hitnom sastanku u New Yorku, petnaestočlano Vijeće je saopćilo kako podržava jedinstvo, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Jemena te da je posvećeno podržavanju jemenskog naroda.

Sastanak je održan nakon što su pripadnici pokreta Husi ranije započeli ofanzivu na jugu države.

Husi su rano jutros zauzeli aerodrom i pravosudne institucije u gradu Taizu na jugu Jemena, javljaju lokalni izvori.

Najmanje 30 pripadnika tog šiitskog pokreta ubijeno je u sukobima sa sunitskim plemenima na jugu zemlje.

Šiitski pobunjenici Husi su u koloni više od 20 vojnih vozila jučer, bez ikakvog otpora, ušli u Taiz, javlja Anadolija.

Riječ je o gradu u kojem živi blizu 615.000 stanovnika i koji se nalazi na putu između Sane i sjevera zemlje, kojeg kontroliraju Husi, te Adena i juga države, koji je pod kontrolom jemenske vlasti i sunitskih plemenskih zajednica.

Taiz ima stratešku važnost, jer je pokret Husija ranije saopćio da kreće u osvajanje teritorije juga zemlje, s ciljem zauzimanja grada Adena, u kojem se trenutno nalazi jemenska vlast, sa predsjednikom Abd-Rabbu Mansourom Hadijem.

Pobuna Husija

Pripadnici jemenske zajednice Husi su 21. septembra prošle godine preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, a početkom februara ove godine su proglasili raspuštanje nacionalnog parlamenta.

Predsjednik Hadi je prethodno saopćio da daje ostavku. Međutim, nakon što je oslobođen iz kućnog pritvora u Sani, krajem februara je otišao u grad Aden i u svojstvu predsjednika zemlje saopćio da su nevažeće sve odluke Husija u proteklom periodu.

Aktivnosti Husija se tretiraju kao državni udar.

Prije četiri dana, u Adenu su vođene žestoke borbe između jemenskih snaga sigurnosti i pobunjenika, kada su Husi upotrijebili i ratne avione.

Dan kasnije, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je izjavu kojom se osuđuje napad na predsjedničku palatu, a članovi Vijeća izrazili su podršku predsjedniku Hadiju kao legitimnom predsjedniku države.

Reuters dodaje da je jučer Hadi optužio Husije da su organizirali državni udar, a Sjedinjene Američke Države završavaju evakuaciju svog osoblja koja je počela u petak uvečer, zbog kako su naveli, pogoršanja sigurnosne situacije u zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije