UN: Pojas Gaze je na rubu potpune propasti

Nikolaj Mladenov: Međunarodna zajednica bi trebala osuditi napade Hamasa (EPA)

Mirovni posrednik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nikolaj Mladenov upozorava da je Pojas Gaze na rubu “potpune propasti”, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, ključ za spašavanje Gaze od katastrofe je obnova vlade palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa na tom teritoriju, nakon desetljeća vladavine pokreta Hamas.

“Bez toga Gaza riskira da nam ponovno eksplodira pred očima, ovaj put na daleko pogibeljniji i nasilniji način nego u prošlosti”, izjavio je Mladenov na redovitoj godišnjoj konferenciji Izraelskog instituta za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu.

Gaza, razorena od 2008. godine u tri rata između Izraelaca i Palestinaca, pati od uništene infrastrukture, striktne izraelske blokade i masovne nezaposlenosti.

Ranije ovog mjeseca Bijela kuća je zamrznula milione dolara pomoći UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice.

Šta učiniti da se pomogne narodu Gaze?

“Često govorim javno, u Vijeću sigurnosti UN-a i u drugim formatima, da smo usred velike humanitarne krize. Na rubu smo potpune propasti u Gazi, potpune propasti gospodarstva, socijalnih službi te političkih, humanitarnih i sigurnosnih implikacija koje proizlaze iz toga”, upozorio je Mladenov.

Na to će upozoriti i ad hoc komisija za vezu, tijelo zaduženo za koordiniranje međunarodne donatorske pomoći za Palestince, koje će se sastati u srijedu u Briselu.

Najavio je da će tom sastanku prisustvovati predstavnici Izraela, Palestine te brojni ministri vanjskih poslova arapskih država.

Palestinske vlasti najavile su da će premijer Rami Hamdallah sudjelovati na tom sastanku.

“Jedna od ključnih poruka doista mora biti: šta možemo uistinu učiniti da stvorimo i očuvamo nadu za narod u Gazi, a u cilju bavljenja vojnim i humanitarnim aspektom”, izjavio je Mladenov, a prenosi AFP.

Izvor: Agencije