UN: Pola miliona Palestinaca u opasnosti od raseljavanja

U Gazi živi oko 1,8 miliona stanovnika (EPA)

Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnim poslovima (OCHA) na okupiranim palestinskim teritorijama saopćio je da više od 560.000 Palestinaca u Gazi živi u područjima koja su podložna poplavama, te da su u opasnosti od privremenog raseljavanja zbog nesigurne infrastrukture.

Ovaj ured navodi da loša infrastruktura i manjak sredstava izlažu više od 560.000 ljudi opasnosti od poplava u Pojasu Gaze, izvještava WAFA.

Nedovoljna sredstva

“U Pojasu Gaze, još jedna zimska sezona sa sobom donosi opasnost od privremenog raseljavanja, gubitka imovine i zdravstvenih rizika zbog poplava i loših uslova stanovanja. Nedovoljna sredstva, ograničavanje uvoza, trenutna energetska kriza i oslabljeni kapaciteti Palestinske civilne zaštite ključni su faktori koji umanjuju sposobnost relevantnih aktera da umanje ranjivost i pruže efikasan odgovor”, navodi se u ovom izvještaju.

U Gazi živi oko 1,8 miliona stanovnika. Česte restrikcije struje i nestanak gasa izazvale su loše vremenske prilike. Neki stanovnici koriste drvo kako bi ugrijali svoje domove.

Izvor: Agencije