UN pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji

Pyongyang je izveo peti atomski test uprkos oštrim međunarodnim sankcijama (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je pooštrilo sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je u septembru izvršila petu i dosad najobimniju nuklearnu probu, a novim kaznenim mjerama Pyongyangu je prvi put ograničen izvoz uglja.

Rezolucija o novim sankcijama usvojena je s 15 glasova za i nijednim protiv, na čelu sa SAD-om, nakon tromjesečnih teških pregovora s Kinom, jednom od članica Vijeća sigurnosti koja ima pravo veta, prenosi AFP.

Novim sankcijama proširena “je crna lista” Vijeća sigurnosti, kojoj su pridodana imena još 11 državljana Sjeverne Koreje, uključujući bivše ambasadore te zemlje u Egiptu i Mijanmaru, te 10 entiteta, prenosi Reuters.

SAD i druge stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta – Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska – pregovarale su o novim sankcijama kao odgovoru na nuklearnu probu koju je Sjeverna Koreja izvela 9. septembra.

Ograničenje izvoza uglja

Neimenovani diplomati najavili su u ponedjeljak da će nova rezolucija prvi put znatno ograničiti sjevernokorejski izvoz uglja, smanjujući ga za najmanje 62 posto – na 7,5 miliona tona, u vrijednosti blizu 400 miliona dolara, prenosi AP.

Prema podacima Global Trade Atlasa, Kina je ove godine od Sjeverne Koreje uvezla ugalj u vrijednosti milijardu dolara uprkos kaznenom režimu, koji je i ranije bio na snazi.

Sjeverna Koreja izvela je peti atomski test, hvaleći se visokom nuklearnom tehnologijom, uprkos oštrim međunarodnim sankcijama, koje su već bile na snazi protiv nje, i dugotrajnom diplomatskom pritisku kojem je izložena kako bi smanjila svoje nuklearne ambicije, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije