UN: Porast nuklearnih kapaciteta u Aziji

Japan je nedavno ponovo otvorio dva nuklearna reaktora u Fukushimi zbog povećanih potreba za strujom tokom ljeta (Reuters)

Uprkos nuklearnoj nesreći u Fukushimi, u Aziji se očekuje velika ekspanzija atomske energije kao energetskog izvora bez štetnog ugljenika, navodi se u četvrtak objavljenom dvogodišnjem izvještaju Nuklearne agencije Ujedinjenih naroda i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kako se navodi u izvještaju u koji je uvid imala agencija Reuters, širenje upotrebe nuklearne energije je bilo očigledno sve dok incident u Japanu nije pojedine zemlje naveo na premišljanje.

Prema izvještaju se, međutim, očekuje da će do 2035. godine svjetski nuklearni kapaciteti porasti sa 44 na 99 procenata.

Procjene iz ‘Crvene knjige’

Reuters podsjeća da je to samo neznatno manje od procjena u Crvenoj knjizi – izvještaju o uranijumskim resursima objavljenom prije dvije godine, u kojem je bio predviđen rast sa 37 na 110 odsto.

U izvještaju se precizira da se u istočnoj Aziji očekuje rast nuklearnih kapaciteta sa trenutnih 125 na 185 procenata do 2035. godine.

Najveći rast se očekuje u Kini, Indiji, Južnoj Koreji i Rusiji.

Očekuje se da će industrija rudarstva koja se oslanja na iskopavanja uranijuma biti u stanju da udovoljava potrebama nuklearne industrije sve dok investicije budu cirkulirale tim sektorom, dodaje se u izvještaju.

Otvorena dva reaktora

Uranijumski resursi su tokom 2009. i 2010. godine porasli za 12,5 odsto, što je dovelo do rasta eksploatacije te rude od 22 procenta i dodatne zarade u nuklearnom sektoru od više od dvije milijarde američkih dolara, precizira se u istraživanju UN i OECD-a.

Japan je poslije zemljotresa i cunamija koji su u februaru 2011. doveli do incidenta u Fukushimi zatvorio svih svojih 50 reaktora, što je navelo i Njemačku da se obaveže da do 2012. zatvori sva svoja nuklearna postrojenja.

Japan je nedavno ponovo otvorio dva nuklearna reaktora zbog povećanih potreba za strujom tokom ljeta, ali je to ovog mjeseca izazvalo proteste 100.000 ljudi širom zemlje.

Izvor: Agencije