UN: Porastao rizik od upotrebe nuklearnog oružja u svijetu

Predstavnik SAD-a Christopher Ford nastavio je s optužbama koje njegova zemlja već dugo iznosi protiv Teherana (EPA)

Visoka predstavnica Ujedinjenih naroda za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu upozorila je da je porastao rizik od upotrebe nuklearnog oružja u svijetu, javlja Anadolija.

“Sve je više izjava o potrebi i prednostima nuklearnog oružja. Prijetnje upotrebom nuklearnog oružja planski su smišljene. Ovo je prijetnja koja se tiče cijelog čovječanstva. Ona će i dalje ostati na snazi sve dok se među arsenalom oružja u nekoj zemlji nalazi i nuklearno oružje”, rekla je ona na otvaranju međunarodne konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, koja se održava u Ženevi.

Podsjetivši na izjave američke administracije da će nuklearni sporazum s Iranom biti poništen, Nakamitsu je apelovala na sve zemlje koje učestvuju na konferenciji da provedu spomenuti sporazum i zaštite ga.

Glavni koordinator Međunarodne agencije za atomsku energiju Cornel Feruta istakao je da Iran provodi svoje obaveze u okviru nuklearnog sporazuma.

Regionalna i globalna sigurnost

Predstavnik Evropske unije za pitanja razoružanja Jacek Bylica izjavioje da spomenuti sporazum doprinosi regionalnoj i globalnoj sigurnosti.

Predstavnik SAD-a Christopher Ford nastavio je s optužbama koje njegova zemlja već dugo iznosi protiv Teherana.

“Iran već godinama tajno i nezakonito nastavlja s aktivnostima kako bi razvio nuklearno oružje”, rekao je Ford.

Međunarodna konferencija o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja trajat će do 4. maja.

Iran i šest svjetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka – postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim je iranski nuklearni program ograničen u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Izvor: Agencije