UN: Porošenko traži oslobađanje talaca

Porošenko pozvao UN i zemlje članice da pokrenu svjetsku kampanju kako bi izvršili pritisak na ruske vlasti (EPA)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda poručio je da je Rusija aneksijom Krima prekršila međunarodno pravo.

Optužio je tu zemlju i za zloupotrebu prava veta u pitanju rješavanja ukrajinske krize. Porošenko se osvrnuo i na ukrajinske političke zatvorenike za koje tvrdi da su ilegalno zatočeni u Rusiji.

“Pozivam UN i zemlje članice da pokrenu svjetsku kampanju kako bi izvršili pritisak na ruske vlasti. Da smjesta oslobode sve ukrajinske građane koje drže kao taoce. Bit ćemo u mogućnosti ostvariti naš cilj samo ako je naša akcija globalna. Više od svega Ukrajina treba solidarnost i pomoć, što je moćan instrument protiv agresije nepravde”, istakao je ukrajinski predsjednik.

Razgovori Putina i Obame

Porošenkova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon razgovora predsjednika SAD-a i Rusije.

Barack Obama i Vladimir Putin sastali su se na marginama Generalne skupštine UN-a i razgovarali, između ostalog, o situaciji u Ukrajini.

Obama je izrazio zabrinutost Putinu u vezi sa primjenom sporazuma iz Minska o Ukrajini, uključujući namjeru proruskih aktivista da održe lokalne izbore.

Dvojica predsjednika su, kako je naveo neimenovani američki izvor, polovinu vremena tokom susreta posvetila situaciji u Ukrajini, a polovinu situaciji u Siriji.

Izvor: Al Jazeera i agencije