UN: Posljednji izvještaj o radu Haškog suda

Aktivnosti Haškog tribunala nastavit će Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas će na redovitoj sjednici u New Yorku razmotriti 24. izvješće, ujedno i posljednje, o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Sjednica će biti održana tjedan nakon presude bivšim čelnicima samoproglašene Herceg-Bosne i samoubojstva Slobodana Praljka, jednog od osuđenih u tom slučaju, koje se dogodilo u haškoj sudnici.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz upozorio je uoči sjednice kako reakcije iz Hrvatske na presudu u slučaju “Prlić i ostali” nisu naišle na razumijevanje ni Haškog suda ni Europske unije.

Za hrvatski državni vrh, podsjeća Tanjug, neprihvatljiva je optužujuća haška presuda Prliću i ostalima, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog pothvata, zbog čega su najavili i njezino osporavanje pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Stoga će na sjednici govoriti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je uoči skupa primio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Dvoje sugovornika složilo se da su presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju presude pojedincima, a ne državama.

Zabrinuta zbog retorike

Grabar-Kitarović je potvrdila kako je u razgovoru izrazila zabrinutost “zbog retorike koja se čuje ovih dana” povodom presude bh. Hrvatima, odnosno ocjenâ da je presuda “uperena protiv Hrvatske” te da se u vezi s time već “naznačuju nekakvi budući koraci, primjerice, u smislu zahtjeva za reparacijama za logoraše”.

“Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije točno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam: optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona ne želi, kako je rekla, da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili “otvori neke nove rasprave o ratovima i krivnjama”.

“Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. No, valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu i isto tako biti realan glede budućnosti odnosa dvije zemlje”, rekla je.

“Mislim da nam je svima dovoljno povijesti (…) i trebamo se čvrsto okrenuti budućnosti”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Na sjednici će govoriti i predsjednik Haškog suda Carmel Agius, glavni tužitelj Brammertz i predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji nastavlja rad Haškog suda, Theodor Meron.

Izvor: Agencije