UN poziva na obustavu napada na Libiju

Jedini operativni aerodrom u Tripoliju bio je meta novog zračnog udara (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon založio se za obustavu zračnih napada na Libiju i pozvao sve strane da razgovorima riješe nesuglasice.

On je izrazio zabrinutost zbog nasilja i pozvao “sve strane da okončaju napade i spriječe dalju eskalaciju” sukoba, navedeno je u saopćenju njegovog glasnogovornika, prenio je AFP.

“Trenutna kriza jedino se može riješiti kroz dijalog”, poručio je Ban i izrazio “puno povjerenje” u svog izaslanika Bernardina Leona, koji pokušava posredovati u postizanju sporazuma koji bi okončao sukobe između pripadnika više različitih milicija i međunarodno priznate Vlade premijera Abdulaha al-Tanija.

Jedini operativni aerodrom u Tripoliju bio je u utorak meta novog zračnog udara, rekli su očevici, dan poslije napada za koji su odgovornost preuzele snage lojalne utjecajnom antiislamističkom generalu.

Avijacijska baza Mitiga, u istočnom predgrađu Tripolija, jedini je operativni aerodrom u libijskoj prijestonici, pošto je u julu, zbog štete nanijete granatiranjem, zatvoren civilni aerodrom.

Libija preplavljena oružjem i milicijama

Borbeni avion u niskom letu ispalio je u ponedeljak dvije rakete na avijacijsku bazu, koju, kao i ostatak Tripolija, kontrolira milicija koja se protivi međunarodno priznatoj Vladi premijera Tanija.

Snage lojalne penzioniranom generalu Kalifi Haftaru, koji vodi ofanzivu protiv milicije u drugom po veličini libijskom gradu Bengaziju, preuzele su odgovornost za taj napad, usmjeren, kako su navele, protiv “terorističkih grupa”.

Više od tri godine poslije svrgavanja i ubistva Moammara Gaddafija, Libija je preplavljena oružjem i moćnim milicijama, a vode je suprotstavljene vlade i parlamenti.

Međunarodno priznata Vlada premijera Tanija smještena je na istoku zemlje od kako je milicija preuzela kontrolu nad prijestonicom u augustu.

Sva tri velika grada – Tripoli, Bengazi i Misratu – kontroliraju milicije koje se protive Vladi.

Izvor: Agencije