UN pozvao Izrael da poštuje ljudska prava

Izraelske snage su prošlog mjeseca privele 292 Palestinca (EPA)

Zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) za politička pitanja Jeffrey Feltman, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a koji je organiziran povodom posljednjih događaja na Bliskom istoku, pozvao je izraelske sigurnosne snage da poštuju međunarodni zakon o ljudskim pravima.

Feltman je na sastanku UN-a podnio izvještaj o situaciji na Bliskom istoku, kojim je istakao kako bi radikalizacija sukoba i nemira u Pojasu Gaze, koji još uvijek traju mogla izazvati još veću nestabilnost na području Izraela i Gaze, prenosi Anadolija.

Feltman je u svom izvještaju naveo kako je svjedočio zločinima neizmjerne mržnje na Bliskom istoku, groznom nasilju i provokacijama u Jerusalemu usmjerenim na sveta mjesta.

On se dotakao pitanja stradanja bebe u podmetnutom požaru, kao i njenog oca koji je preminuo pet dana nakon toga zbog teških povreda.

Napad na Palestince

U napadu koji se desio krajem jula, povrijeđeni su djetetova majka i stariji brat koji se još uvijek bore za život. Nakon toga, u protestima organiziranim zbog stradanja ovih ljudi, poginuo je 21-godišnji mladić.

Feltman je pozvao izraelske vlasti da preuzmu odgovornost za ova stradanja. Feltman je podnio i izvještaje za prošli mjesec u kojim je navedeno 188 akcija pretresa i privođenja koje su sigurnosne snage Izraela izvele. Tom prilikom privedeno je 292 Palestinca, od kojih su šestero ubile izraelske sigurnosne snage.

U istom periodu ranjena su 203 Palestinca, od toga 40-ero je djece i sedam žena. S druge strane povrijeđeno je 12 pripadnika izraelskih sigurnosnih snaga dok nije bilo poginulih.

On je istakao kako promjene u zakonu Izraela utječu na Palestinu koja se nalazi pod blokadom i dodao da nestabilnost utiče na politiku u zemlji.

Također, Feltman je pozvao sigurnosne snage da sve privedene ili izvedu pred sud ili da ih oslobode.

Izvor: Agencije